Företagens elstöd dröjer – "ytterst allvarligt"

Företagens elstöd dröjer – "ytterst allvarligt"

Günther Mårder, vd Företagarna, är kritisk till att elstödet för företag dröjer. Arkivbild.

Fredrik Sandberg /TT
Regeringen har fortfarande inte sökt tillstånd hos EU-kommissionen för elstöd till företag.

– Det äventyrar en hel del företags överlevnad, säger Günter Mårder, vd för organisationen Företagarna, till Dagens Nyheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

För en dryg månad sedan godkände Energimarknadsinspektionen förslaget till ett elstöd för företag, Energiminister Ebba Busch sade då att en ansökan inom kort skulle skickas in till EU-kommissionen. Sedan dess har frågan stannat kvar hos regeringen.

– Ansökan görs när ett förslag till förordning har remitterats och remissvaren har kommit in, då kan regeringskansliet skicka ansökan, säger Mia Widell, presschef hos Ebba Busch, till tidningen.

Hon säger att det är svårt att säga när ett elstöd för företag, föreningar och organisationer kan vara på plats.

– Ja, för det avgörs till exempel av hur kommissionen agerar, men så snabbt det går. Regeringskansliet arbetar med sina delar så snabbt det bara går.

Från företagarnas sida är man kritisk mot att det dröjer.

– Om det på grund av saktfärdighet blir ytterligare fördröjningar av utbetalningar av stödet så är det ytterst allvarligt. Det äventyrar en hel del företags överlevnad. Man sitter med kortsiktiga krediter för att kunna överbrygga de likviditetskval som man har just nu, säger Günter Mårder.

Elstödet till privatpersoner börjar betalas ut nästa vecka, den 20 februari.

FRÅN FÖRSTASIDAN