Föreslår miljardförlikning efter cancerstämning

Föreslår miljardförlikning efter cancerstämning

Johnson & Johnson föreslår en mångmiljardförlikning.

Jeff Chiu/AP/TT
Läkemedelsjätten Johnson & Johnson har under 25 år stämts av tiotusentals personer som använt företagets talkpuder och fått cancer. Nu föreslår företaget en mångmiljardförlikning men erkänner inte brott.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det amerikanska läkemedelsföretaget lade på tisdagen fram ett förslag om en förlikning på 8,9 miljarder dollar, motsvarande drygt 90 miljarder svenska kronor, med de tusentals personer som stämt företaget och hävdar att de fått cancer efter att ha använt dess talkprodukter.

Företaget sade att den föreslagna förlikningen, som först måste godkännas av en domstol, kommer att lösa alla anspråk "rättvist och effektivt".

Johnson & Johnson har stämts tusentals gånger gällande talk som innehåller spår av asbest och som påstås ha orsakat äggstockscancer.

Företaget har aldrig erkänt brott men slutade att sälja det talkbaserade pudret i USA och Kanada 2020.

"Företagets fortsatta övertygelse är att dessa påståenden är märkliga och saknar vetenskapliga belägg", säger vice vd Erik Haas i ett uttalande.

Johnson & Johnson säger vidare att den föreslagna förlikningen inte innebär att företaget erkänner brott eller fel, och att det inte heller är "en indikation på att man ändrat sin tidigare uppfattning om att företagets talkprodukter är säkra".

FRÅN FÖRSTASIDAN