Flera banker inför ränta på lönekonton

Flera banker inför ränta på lönekonton

Nu blir det ränta även på lönekontot. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Allt fler banker väljer nu att införa ränta på lönekontot. Efter Handelsbankens beslut följer såväl Swedbank som Länsförsäkringar efter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Både Swedbank och Länsförsäkringar inför 0,25 procents ränta på de så kallade transaktionskontona. För Swedbanks del gäller förändringen från den 10 juli medan Länsförsäkringar gör ändringen från den 28 juni.

– Det är första gången på länge vi gör det här. Men nu har räntorna kommit upp i en sådan nivå att det är motiverat, säger Mikael Björknert, chef för Swedbanks svenska bankverksamhet.

Han förklarar att bankens råd till sina kunder ändå är detsamma som tidigare: att flytta över de pengar som blir över då räkningarna är betalda till andra konton med bättre ränta. Som olika former av sparkonton.

TT: Vilken betydelse har Handelsbankens beslut om att införa ränta på lönekonton förra veckan?

– Vår räntesättning påverkas av konkurrenssituationen. Nu justerar vi både in- och utlåningsräntor.

Mikael Björknert berättar att även de flesta utlåningsräntor höjs, beroende på att marknadsräntorna rört sig uppåt inför Riksbankens räntebeslut på torsdag.

Frågan är hur det blir om Riksbanken höjer räntan då, som många bedömare trott.

– Det är inte Riksbankens räntehöjning i sig som avgör, utan marknadsräntorna. Om de rör sig uppåt kan det bli höjningar, säger Mikael Björknert.

FRÅN FÖRSTASIDAN