Fler hushåll har svårare att betala

Fler hushåll har svårare att betala

Färre handlar, konkurserna ökar. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
Ökat antal konkurser och fler hushåll har svårare att betala. Inflationens effekter märks allt tydligare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Högre räntor, fattigare hushåll och en slopad sänkning av arbetsgivaravgiften. Det är en kylig vår för många företag med stigande konkurser som följd.

Antalet konkurser ökade med 15 procent i april, jämfört med samma månad i fjol, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget UC. Ökningen märks mest i byggbranschen och detaljhandeln.

På motsvarande vis märks pessimismen även i statistiken för nystartade företag, som minskade med 20 procent under första kvartalet jämfört med samma period förra året.

"Inom flertalet stora branscher har nystarterna bokstavligen störtdykt de senaste månaderna. Det är en tuff tid vi befinner oss i där hushållens motståndskraft och uthållighet tyvärr har börjat ta slut, vilket skapar sämre incitament för företagande", skriver Johanna Blomé, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

Dessutom syns en trend att hushållen får svårare att mäkta med sina betalningar.

"I vår statistik ser vi just nu en skrämmande trend att antalet betalningsanmärkningar för privatpersoner har börjat öka från att under en längre tid ha minskat. Fler hushåll har svårigheter att betala sina räkningar.", skriver Blomé.

FRÅN FÖRSTASIDAN