Fler amerikanska banker på fallrepet

Fler amerikanska banker på fallrepet

Skakigt i banksektorn på Wall Street. Arkivbild

Seth Wenig AP/TT
En tredje bank i USA, regionala First Republic, är i rejält blåsväder. I terminshandeln inför måndagens handel på Wall Street har två tredjedelar av bankens marknadsvärde raderats ut.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Liksom när det gäller kollapsade Silicon Valley Bank (SVB) och den hårt pressade New York-baserade och krypto-exponerade Signature Bank är den svenska pensionsförvaltaren Alecta en av storägarna som drabbas.

Kursraset kommer trots att First Republic omfattas av ett paket med likviditetsstöd från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i samarbete med storbanken JP Morgan Chase & Co.

First Republic är stor inom förmögenhetsförvaltning och finansiell rådgivning och uppgav under natten till måndagen att man har 70 miljarder dollar i kassan för att hantera sina åtaganden och driva verksamheten vidare.

Alectas satsning på amerikanska nischbanker tog fart sedan pensionsförvaltaren sålde innehav i svenska Handelsbanken och Swedbank under våren 2022.

Förutom First Republic har även den amerikanska regionala banken Pacwest Bancorp rasat i kölvattnet på SVB-kollapsen.

Kalifornienbaserade SVB var USA:s 16:e största långivare inför kollapsen, som var den största i USA:s finanssektor sedan Wasington Mutual gick omkull i finanskrisen 2008.

FRÅN FÖRSTASIDAN