Fjällsemestern kostar som en månadslön

Fjällsemestern kostar som en månadslön

Att åka på semester till de svenska fjällen kan vara en kostsam affär. Arkivbild.

Erik Nylander/TT
Att semestra i de svenska fjällen kan vara dyrt. En veckas skidsemester i Åre under sportlovet kostar en hel månadslön, skriver Östersunds-Posten.
Priserna har ökat betydligt mer än de genomsnittliga konsumentpriserna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Många priser stiger nu, men prisökningen på fjällvistelser har pågått länge. På tio år har priserna på skidsemester ökat från 20 800 kronor till 36 300 kronor, 97 procent av en genomsnittlig månadslön, visar siffror från Länsförsäkringar.

– Det är olyckligt om en vanlig familj inte längre har råd att åka på fjällsemester. Att en månadslön inte räcker gör att skidsemestern blir en exklusiv semesterform endast för några familjer, säger Emma Persson, ekonom på Länsförsäkringar, till ÖP.

Prisökningen syns på flera destinationer i fjällen, men störst är den i Åre. Liftkort under sportlovsveckorna för en familj på fyra personer kostade i år 10 000 kronor, att jämföra med 4 700 kronor 2013. Priserna för skidskola och skidhyra har också ökat kraftigt.

Skidanläggningsföretaget Skistar, som bland andra driver anläggningarna i Åre, redovisade sitt bästa kvartalsresultat någonsin för december 2022 till februari 2023.

Enligt ÖP översteg bolagets intäkter för drift av fjällanläggningar, där liftkort, boende och skidskola ingår, 2 miljarder kronor. Rörelseresultatet uppgick till på 825 miljoner kronor.

FRÅN FÖRSTASIDAN