FI granskar krisande SBB

FI granskar krisande SBB

Nu ska Finansinspektionen undersöka SBB. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Finansinspektionen (FI) ska granska det krisande fastighetsbolaget SBB. Bolaget kan ha brutit mot regler i sin redovisning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är Nämnden för svensk redovisningstillsyn som ansvarar för den löpande övervakningen av årsredovisningar och nu har denna överlämnat ett ärende till FI.

"FI startar nu därför en undersökning för att se om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) har överträtt gällande redovisningsregler och om FI ska ingripa mot företaget", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

SBB pekar på att undersökningen rör vissa värderingar av fastigheter och skriver i ett pressmeddelande:

"SBB har löpande haft en dialog med Nämnden och har vidhållit uppfattningen att SBB:s bedömningar av hanteringen av transaktionerna och värderingarna är korrekta".

Rasade på Stockholmsbörsen

Bolaget har också kontakt med FI.

Beskedet fick aktien att rasa under dagens handel och vid stängning var den ned nästan 17 procent.

Högt belånade fastighetsbolaget SBB har hamnat i en finansiell kris i spåren av de stigande räntorna. Huvudägaren Ilija Batljan Invest sitter i samma båt. Båda försöker sälja av tillgångar för att krympa skulderna.

Nyligen fattade också en extrastämma beslut om att skjuta på aktieutdelningen i SBB. Förslaget lades fram för flera veckor sedan, när den finansiella situationen i det krisdrabbade fastighetsbolaget hade blivit akut. Redan när förslaget lades fram i vintras fanns kritiker som pekade på att SBB i stället borde använda pengarna till att städa upp i bolagets finanser.

Ska hitta köpare

Krisen inom SBB ledde också till en extrainsatt riksdagsdebatt där flera partier varnade för att SBB:s fastighetsinnehav i bland annat skolor och äldreboenden skulle kunna hamna i olämpliga händer.

Enligt Dagens industri ska två banker ha anlitats av bolaget för att hitta köpare till bolagets kvarvarande bostadsfastigheter. Enligt uppgifter till tidningen ska riskkapitalbolaget EQT ha visat intresse.

Bostadsbeståndet ska ha ett bokfört värde på nästan 38 miljarder kronor.

FRÅN FÖRSTASIDAN