Fastprisavtal kan påverka elstöd till företag

Fastprisavtal kan påverka elstöd till företag

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har nu skickat in förslaget om elstöd till företag i södra Sverige till EU-kommissionen för granskning. Arkivbild.

Fredrik Sandberg / TT
EU-kommissionen har nu fått regeringens förslag till elstöd för företag i södra Sverige och kan inleda sin granskning.
Regeringen har tvingats göra ändringar som innebär att företag som prissäkrat elen med fastprisavtal kan bli utan pengar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är tre månader sedan förslaget presenterades av energi-och näringsminister Ebba Busch (KD). Hon uppgav då att det snarast möjligt skulle skickas in till EU-kommissionen. Eftersom det rör sig om stöd till företag från staten ska kommissionen granska om det följer reglerna för statligt stöd i EU.

Då, i januari, hade Busch begärt in och fått ett nytt förslag från Svenska kraftnät eftersom hon och regeringen drog tillbaka det första som presenterades i slutet av oktober. I valrörelsen lovade de nuvarande regeringspartierna att elstödet till hushåll och företag skulle vara på plats den 1 november och ekonomin för dem säkrad före jul.

Har bollat stöd

Sedan januari har regeringskansliet bollat frågan med EU-kommissionen för att inte riskera att lägga fram en modell som sedan får underkänt. I tisdags skickades det ändrade förslaget in, vilket Altinget var först med att skriva om.

Utan ändringen om att fastprisavtal kan påverka stödet är det inte sannolikt att kommissionen kan säga ja till modellen.

Trots att förslaget lämnas över först nu är regeringens ambition fortsatt att företag i elområde 3 och 4 i södra Sverige ska kunna börja ansöka om stöd den 30 maj. Företag i elområde 1 och 2, i norra och nordligaste Sverige, omfattas inte av stödet. Stödet finansieras med uppemot 30 miljarder av de flaskhalsavgifter som framförallt elkunderna i södra Sverige har betalat in till Svenska Kraftnät.

Till sommaren

Det är Skatteverket som ska hantera ansökningarna och betala ut stödet till företagen. Verket har tidigare sagt att utbetalningarna ska kunna ske relativt snabbt efter inlämnad ansökan.

Men en förutsättning för att pengar alls ska kunna betalas ut är att EU-kommissionen ger grönt ljus för stödet före sommaren.

Stödet ska kompensera för höga elpriser under perioden från oktober 2021 till och med september 2022. Ett tak är satt på 20 miljoner kronor för stödet till ett enskilt företag eller koncern, oavsett om förbrukningen på pappret skulle ge ett högre stöd än så.

Med regeringens ändring, framtvingad av att EU:s regler för stödet säger att det ska vara riktat till kunder som drabbats hårt, kan företag som prissäkrat sig och inte haft kraftigt stegrade elräkningar bli utan stöd. I regeringens tidigare förslag fanns ingen sådan begränsning.

FRÅN FÖRSTASIDAN