Färre svenskar köper semesterhus i Spanien

Färre svenskar köper semesterhus i Spanien

Utländska köpare slåss om semesterbostäderna i Spanien, men bland svenskarna har intresset svalnat. Arkivbild.

Tina Remius Strömberg/TT
Trots den ekonomiska nedgången är utländska köpare sugna på semesterhus i Spanien – förutom svenskarna som håller hårt i plånboken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores visar att allt färre svenskar köper bostäder i Spanien.

Under sista kvartalet 2022 minskade antalet svenska bostadsköp i landet med 23,3 procent, jämfört med det tredje kvartalet. Totalt gjordes 727 bostadsköp i Spanien av svenskar under perioden.

"Den ekonomiska krisen har slagit hårdare mot Sverige och det har fått många svenskar att vänta med sitt köp. En orsak är den kraftiga nedgången på vår egen bostadsmarknad, en annan är kronförsvagningen", säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Utland i ett pressmeddelande.

Totalt gjordes 150 141 bostadstransaktioner i Spanien under sista kvartalet 2022, knappt 15 procent av dessa var utländska köp.

På ett år har de spanska bostadspriserna stigit med 6,7 procent, enligt Registradores. I den klassiska semesterprovinsen Málaga steg priserna med 2 procent och i ö-gruppen Balearerna var prisuppgången 5,7 procent.

"Det finns en stark efterfrågan både från inhemska och utländska kunder samtidigt som utbudet är relativt begränsat. Särskilt i de större städerna och på de klassiska turistorterna", säger Fredrik Kullman.

FRÅN FÖRSTASIDAN