Facket: MTR begravde rapport om ensamarbete

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Striden om ensamarbete på Stockholms pendeltåg rasar vidare. Arkivbild.
MTR bryter mot lagen genom att hemlighålla en rapport om ensamarbete på Stockholms pendeltåg. Det hävdar fackförbundet ST, enligt tidningen Arbetet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vild strejk. Facklig svekdebatt. Skyddsstopp och kaos i kollektivtrafiken.

Frågan om ensamarbete på Stockholms pendeltåg har varit en följetong i år. Enligt Arbetet hävdar nu ST, ett av de fackförbund som organiserar personal på pendeltågen, att MTR begravt en rapport om riskerna med just ensamarbete.

Entreprenören MTR, som driver trafiken på uppdrag av Region Stockholm, ska ha anlitat ett konsultbolag för att utvärdera arbetsmiljörisker kring stress och återhämtning. ST anser att MTR bryter mot arbetsmiljölagen genom att inte låta skyddsombud ta del av materialet.

Nu vill facket att beställaren sätter press på sin entreprenör.

”Troligen innehåller rapporten vetenskapliga slutsatser som talar emot att ensamarbete ska tillåtas”, skriver ST:s förbundsjurister i ett yttrande till regionen.

På MTR Pendeltågen tonar presschefen Niklas Ekström ned dramatiken. Facket får enligt MTR information löpande, däremot är den rapport som efterfrågas inte klar.

Annons

– I och med att projektet inte är färdigställt har vi än så länge inte sett behov av att delge all dokumentation i sin helhet för skyddsorganisationen, säger han till Arbetet.

Trafikförvaltningen i Region Stockholm, som ligger bakom beslutet om ensamarbetet, har sedan tidigare meddelat att avtalet med MTR inte kommer att förlängas.

Annons