Expertens dom efter nya budgeten: "Regeringen är för optimistisk"

Ekonomiexperterna: "Regeringen är för optimistisk".

FOTO: Johan Nilsson/TT
Trots sänkt ekonomisk prognos – regeringen är för optimistisk, anser bedömare.
Frågetecken väcks också kring hur kommuner och landsting ska klara sig.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Riksbankschefen: ”Vissa som kommer att drabbas”
0:43

Efter reklamen: Riksbankschefen: ”Vissa som kommer att drabbas”

(0:43)

Slå på ljud

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och regeringen spår lågkonjunktur fram till 2026 och sänker dessutom prognosen för tillväxten i år i vårändringsbudgeten.

Mattias Persson, chefsekonom vid Swedbank, delar bilden av ett allt tuffare ekonomiskt klimat för svenska hushåll men ser ändå annorlunda på de kommande åren.

– Jag tror att regeringen är lite för optimistisk både i år och nästa år. Hela inriktningen på budgeten är att få ned inflationen, på så sätt tar finanspolitiken ett ansvar men kanske lite i överkant. Vi ska komma ihåg att även om inflationen kommer att komma ned så kommer den äta köpkraft av hushållen. Jag tror man ska räkna med en längre period med tuffare tider, säger han till TT.

Ifrågasätter svenskarnas köpkraft

I den nya prognosen spår regeringen att inflationen blir i snitt 8,8 procent i år för att därefter falla till 3,6 procent. I Swedbanks senaste prognos från januari låg bedömningen på 8,7 procent respektive 3,2 procent. Mattias Persson påpekar att man kommer med en ny prognos i slutet av april, men i den senaste såg man också en lägre tillväxt än regeringens nuvarande bedömning.

– Köpkraften kommer inte att förbättras snabbt. Riksbanken har flera räntehöjningar på gång, du har inga stimulanser och det gör att tillväxten blir lägre, bedömer han.

När det gäller specifika delar av budgeten gör Mattias Persson tummen upp för det tillfälligt höjda bostadstillägget. Däremot är han frågande till hur det ska bli med kommuner och regioner som nu får vänta på besked om nya pengar till i höst.

– Vi trodde i vår prognos i januari att man skulle skjuta till mera, det har man inte gjort och frågan är om vi verkligen kan behålla kvalitén i både vård och omsorg. Risken är att det blir långsiktiga skador om vi får sämre kvalité inom vården.

Välkomnar stram budget

Albin Kainelainen, generaldirektör på Konjunkturinstitutet (KI), välkomnar samtidigt en stram budget.

– Vi tycker att det är klokt att man avvaktar med stora löften. Vi vill se hur ekonomin och särskilt inflationen utvecklas innan dess, säger han.

Regeringens prognoser för ekonomin är enligt Kainelainen "hyfsat lika" Konjunkturinstitutets.

Han efterlyser däremot mer tydlighet kring eventuella framtida elstöd.

– I höstbudgeten är det viktigt att man tar in dem i den samlade ekonomiska ekonomin, det är finanspolitik, säger Albin Kainelainen och fortsätter:

– Nu säger regeringen att man är beredd att agera snabbt om det behövs. Vi tycker snarare att man behöver ha en färdig syn redan innan vintern på hur sannolikt höga elpriser ska hanteras, så att hushåll och företag vet i förväg.

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN