Carlsberg säljer sin ryska verksamhet

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den danska bryggerikoncernen Carlsberg säljer av sin ryska verksamhet. Arkivbild.Janerik Henriksson/TT
Den danska bryggerikoncernen Carlsberg säljer av sin ryska verksamhet. Det meddelade bolagets vd i ett pressmeddelande på fredagen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Redan i mars i fjol beslutade bryggerikoncernen Carlsberg efter en nästan tre veckors strategisk planering att lämna Ryssland. I sitt besked riktade Carlsberg då skarp kritik mot Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Nu är en uppgörelse klar.

"Undertecknandet av avtalet är en väldigt viktig milstolpe i den ytterst komplexa separations- och försäljningsprocessen", skriver Carlsbergs vd, Cees't Hart, i pressmeddelandet.

Separationen från den ryska affärsverksamheten har varit komplicerad, men kommer inte att påverka förväntningarna på försäljningen, meddelar han.

Tidigare har bryggerijätten dock med hänvisning till inflationen konstaterat att 2023 blir ett utmanande år. Medan bolaget ökade sin omsättning med tio procent i fjol, varnade det i vintras för ekonomisk baksmälla med höjda priser som motdrag.

Enligt Cees't Hart har bolaget dock gjort sitt yttersta för att hitta bästa möjliga lösningen för aktieägarna, och för företagets över 8 000 anställda i Ryssland.

Annons

Innan försäljningen slutförs måste den enligt rysk lag dock godkännas av den ryska regeringskommissionen.

Till vem bryggerikoncernen ska säljas är ännu oklart.

Annons