Bostadsbolag töms olagligt av kommuner

11 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Inom lagens gräns kan kommunala bostadsbolag idag redan göra stora vinstöverföringar till kommunerna. Flera bolag gör dessutom otillåtna överföringar, enligt Boverkets rapport. Arkivbild.Henrik Montgomery/TT
Flera kommunala bostadsbolag gör olagliga överföringar av sin vinst till kommunerna. Ett bolag gjorde under ett år olagliga överföringar på över 330 miljoner kronor.
– Det är den största otillåtna överföring vi har sett, säger Oskar Gramstad, nationalekonom på Boverket.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Varje år överför många av landets kommunala bostadsbolag miljontals kronor av den vinst de gör till kommunerna. Det är tillåtet, så länge överföringen inte överstiger ett visst belopp.

Av bostadsbolagen har 14 stycken gjort otillåtna överföringar, enligt Boverkets rapport från 2023. Eskilstuna Kommunfastigheter AB står för de i särklass största otillåtna värdeöverföringarna på senare år.

Under åren 2020 och 2021 förde de över mer än 330 miljoner kronor – i strid mot lagen.

– Det är den största otillåtna överföring vi har sett, säger Oskar Gramstad, nationalekonom på Boverket, till TT.

Dessa olagliga överföringar resulterar dock inte i några sanktioner för bolaget eller kommunen.

Efterlyser sanktioner

Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, efterlyser en lagändring som gör att lagbrottet svider.

– När det finns så stora lagliga möjligheter att överföra pengar från allmännyttan är det halsbrytande att så många kommuner väljer att bryta mot reglerna och dela ut mer, säger han till TT.

Annons

Allmännyttan har ett uppdrag inför hyresgästerna: att hålla dem med lägenheter, underhåll, och bygga nytt. Bostadsbolagens pengar borde gynna hyresgästerna, som nu i stället betalar det som skattepengar borde bekosta, menar han.

– Vi är kritiska till bolag som säger sig gå på knäna samtidigt som de frikostigt delar ut pengar till kommunerna.

Fastighetsförsäljning

I lagen finns undantag som ger kommuner rätt att ta ut hälften av bostadsbolagens vinst från försäljning av fastigheter, eller överföra vinst till annat allmännyttigt bostadsbolag.

En tillåten överföring från fastighetsförsäljning måste dock föregås av beslut från kommunfullmäktige.

Eskilstuna Kommunfastigheter försökte motivera sina otillåtna överföringar med just den undantagsregel som tillåter kommunen att överföra inkomster från bolagens fastighetsförsäljning. Rätt underlag har i detta fall saknats för att Boverket ska kunna godkänna värdeöverföringen.

Annons

Vad har pengarna då använts till?

Christian Berg, finanschef på Eskilstuna kommun, ger några exempel:

"I huvudsak i ett antal större projekt som löper under flera år: Jobbcentrum, anläggningslyft, skolmiljöer och digitalisering", skriver han i sitt mejlsvar till TT.

"Kan tömma bolaget"

Grundproblemet enligt Martin Hofverberg, är dock att de kommunala bolagen även inom lagens gräns kan göra höga värdeöverföringar. Sedan fler år får kommuner använda sig av en lag som ger dem rätt att ta över hela vinsten från kommunala bostadsbolag, förutsatt att de motiverar det med "bostadssociala åtgärder och främjande av integration".

– Det har visat sig att man kan göra nästan vad som helst med denna motivering: bygga anläggningar, vägar eller broar, säger han.

TT: Kan inte pengarna göra nytta på detta sätt?

– Jo, men i så fall borde det bekostas av skatt. Problemet nu är att kommunen, både genom tillåtna och otillåtna värdeöverföringar, kan tömma bostadsbolaget, utan sanktioner, säger Martin Hofverberg.

Annons