Borlänge vill köpa tillbaka stadshuset från SBB

04 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Borlänges kommunalråd Erik Nises (till höger) vill köpa tillbaka stadshuset från krisande SBB. S-ledaren Magdalena Andersson (till vänster) ställde sig nyligen bakom V-kravet på att snabbutreda statlig förköpsrätt.
Borlänge vill köpa tillbaka stadshuset från krisande fastighetsbolaget SBB, som köpte byggnaden och andra fastigheter från kommunen för 750 miljoner kronor under 2016, skriver SvD.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Hur SBB har hamnat i den här situationen får de förklara själva. Men om inte historien om bolaget enbart ska handla om att allt var ”skitsnack” ser jag bara ett alternativ. Det är att de låter oss återta ägandet av stadshuset, säger Borlänges kommunalråd Erik Nises (S) till tidningen.

– Vi vill inte att vårt stadshus ska säljas på börsen.

Vänsterpartiet vill snabbutreda om staten ska få förtur att köpa tillbaka fastigheter från det krisande fastighetsbolaget SBB, som har rasat på börsen under de senaste månaderna. Socialdemokraterna anslöt sig nyligen till kravet.

SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog har tidigare sagt till TT att det kommer att bli svårt för kommunerna att köpa tillbaka samhällsfastigheter, och att kommunerna i många fall inte har skrivit in en återköpsklausul.

SBB:s storägare Ilija Batljan meddelade i fredags att han avgår som vd, och ersätts av Leiv Synnes.

Annons