Billerud vinstvarnar – aktien faller

15 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Pappers- och förpackningskoncernen Billerud flaggar för lägre vinst än väntat. ArkivbildFREDRIK PERSSON
Pappers- och förpackningstillverkaren Billerud varnar för att resultatet i andra kvartalet i år ser ut att bli lägre än marknadens förväntningar. Aktien faller med 3,6 procent på börsen efter den så kallade vinstvarningen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rörelseresultatet enligt måttet ebitda för kvartalet antas stanna på 100-200 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från Billerud. Snittprognosen bland analytiker låg inför vinstvarningen på 810 miljoner kronor i rörelsevinst, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

"Det lägre resultatet beror främst på väsentligt lägre försäljningsvolymer samt omvärdering av färdigvarulager", skriver Billerud.

Marknadsförutsättningarna beskrivs som "fortsatt svaga med låg efterfrågan och långsammare lageravvecklingar hos kunderna än förväntat".

Bakslaget när det gäller försäljningsvolymer är särskilt tydligt i Nordamerika.

För att hantera situationen snabbar Billerud på åtgärder i det effektiviseringsprogram som lanserades i januari och utfallet av åtgärderna beräknas nu bli ett resultatlyft på 600 miljoner kronor, mot tidigare 400 miljoner.

Billerud tillhör redan före vinstvarningen slagpåsarna på börsen i år med ett kursfall sedan årsskiftet på 31 procent.

Annons