Attraktiva arbetsgivare: Lönen är prio ett

Attraktiva arbetsgivare: Lönen är prio ett

Spotifys huvudkontor i Stockholm. Arkivbild.

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
För första gången prioriteras lönen framför arbetsmiljön när svenskarna får välja vilka arbetsgivare de anser attraktivast.
Strömningstjänsten Spotify toppar listan för andra året i rad.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är ett trendbrott i undersökningen som rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad gjort för nionde året i rad, rapporterar Dagens industr i. De senaste sju åren har en trevlig arbetsmiljö varit högsta prioritet.

– Sverige har varit unikt med att ha en trevlig arbetsmiljö som det viktigaste kriteriet, följt av intressanta arbetsuppgifter, genomgående under alla år, säger Catrine Jack på Randstad till tidningen.

Hon ser en parallell mellan undersökningens resultat och de ökade kostnaderna för mat, bränsle och räntor. Undersökningen visar också att färre arbetstagare är villiga att flytta på sig.

Att Spotify toppar listan hänger ihop med att företaget uppfattas som finansiellt starkt, med attraktiva löner och förmåner och gott rykte. På andra plats kommer Ikea, som tidigare toppat listan fem gånger. Trea kommer Sveriges Television som klättrat två placeringar från föregående år, och fyra Försvarets Materielverk, skriver tidningen.

Totalt görs undersökningen i 32 länder. I Sverige har 4 326 personer intervjuats.

FRÅN FÖRSTASIDAN