Apple lanserar glasögon – med VR och AR

05 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Apples Vision Pro avtäcktes när företaget drog igång sin årliga utvecklarkonferens i huvudkontoret i Kalifornien på måndagskvällen, svensk tid.
Efter flera år av rykten har Apple avtäckt en ny produkt: Ett par glasögon som kombinerar virtual reality (VR) och augmented reality (AR).
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vision Pro, som glasögonen heter, är den första nya produktkategori Apple lanserar sedan Apple Watch såg dagens ljus 2014.

Avtäckningen skedde när techjätten sparkade igång sin utvecklarkonferens WWDC i Kalifornien på måndagskvällen. Det är ett årligt evenemang som alltid bjuder på en rad mjuk- och hårdvarunyheter.

Glasögonen använder kameror och olika sensorer, och styrs helt via röstkommandon, handgester och ögonrörelser. I det ena läget placeras ett AR-filter med digitala objekt över användarens fysiska omgivning, i det andra kan användaren gå runt i en datorgenererad värld.

Apple beskriver det som en "ny era" för kommunikation och sättet vi upplever appar, film, spel och annat på.

Vision Pro var en dåligt bevarad hemlighet. Rykten om ett par Apple-glasögon har cirkulerat sedan 2017, enligt prylsajten Engadget.

Glasögonen släpps inledningsvis i USA "tidigt nästa år", enligt Apple med en prislapp på 3 499 dollar – motsvarande runt 38 000 kronor.

Annons