Anställda på Starbucks går ut i strejk

Anställda på Starbucks går ut i strejk

Anställda hos Starbucks strejkar i USA. Arkivbild.

John Minchillo/AP/TT
Baristor från över 150 av Starbucks butiker i USA har gått ut i strejk. Protesten sker till stöd för anställda som identifierar sig som hbtqi+ hos den amerikanska kaffekedjan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Över 3 000 anställda hos Starbucks kommer att delta i den veckolånga strejken som inleddes på fredagen, meddelar Starbucks Workers United som representerar baristor i de butiker som är fackligt organiserade. Sammanlagt kan nästan 200 butiker i USA komma att ansluta sig till strejken under kommande vecka, enligt förbundet.

Starbucks Workers United hävdar att Starbucks har begränsat dekorationer för att fira Pridemånaden i butiker i över 20 delstater. Fackföreningen beskriver det som "hyckleri" gentemot anställda som identifierar sig som hbtqia+.

"Inte inkluderande"

Andra företag i USA, däribland Target och Bud Light, har den senaste tiden kritiserats för sin inställning till Pride.

"Deras val att ansluta sig till andra företag som har dragit tillbaka sitt 'stöd' till queergemenskapen under den tid vi behöver det som mest visar att de inte är det inkluderande företag som de säger sig vara", säger Moe Mills, skiftledare i en butik i Missouri, i pressmeddelandet från facket.

Kafékedjan förnekar å sin sida anklagelserna och hävdar att fackförbundet sprider felaktig information.

Butikerna är välkomna att dekorera som de vill, så länge det inte strider mot säkerhetsföreskrifter, uppger Starbucks. "Det har inte skett någon policyförändring i frågan", uppger en talesperson som också understryker företagets stöd till "hbtqia2+-gemenskapen".

Facklig boom

Starbucks har en lång historia av att sakna facklig representation. Men sedan december 2021 har över 8 000 anställda i 330 butiker anslutit sig till Starbucks Workers United.

Den pågående strejken omfattar också anklagelser om att kaffekedjan drar benen efter sig när det handlar om förhandlingar om kontrakt, rapporterar CNBC.

FRÅN FÖRSTASIDAN