"Allt blir billigare för mig"

01 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Studenten Tobias Horelt och Pia Sofie Måbö reser i en mindre husbil med sin hund.
Hög inflation och en svag krona får svenskar att stanna hemma och utländska turister att komma hit.
Här är några röster från en camping i Stockholm.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tobias Horelt och Pia Sofie Måbö är i Stockholm under tredagars-festivalen Lollapalooza. Tobias, som bor i Norge men som kommer från Tyskland, ser både för- och nackdelar med den svenska kronans svaga värde.

– För mig som fortfarande har ett tyskt konto så är det toppen att resa i Sverige nu, för jag betalar med euro. Så allt blir billigare nu för mig, säger han.

– Men den norska kronan är ju på samma kurs, så där är det ingen stor skillnad. Vi märker att det har blivit lite dyrare på senaste tiden. Förut åkte vi till Sverige för att handla, men nu så är det inte lika lönsamt längre.

Ann-Katrin och Lars-Göran Andersson är pensionärer och letar efter Sveriges natursköna upplevelser. De känner inte så mycket oro inför sommarsemestern och dess kostnader.

– Vi tänkte att det får bli vad det blir, det får kosta vad det kostar, säger Lars-Göran.

Stockholm är deras andra stopp och de kommer vara på turné med den svarta lilla husbilen i två veckor.

Annons

– Vi ska upp till Norrland och åka hela kusten upp. Sen ska vi åka inåt landet och sen åker vi söderut till Lycksele där vår dotter och hennes man har köpt en gård. Vi ska åka och titta på den. Sen kör vi inlandet hemåt sen, säger Lars-Göran.

– Det värsta är den svaga kronan. Den flyter här nere i ån, säger han och pekar på Mälaren som rinner längsmed campingplatsen på Långholmen.

Solveig och Tommy Mårtensson har inga lån kvar att betala eller dyra räntor att förhålla sig till. Dock är Solveig, som är den i paret som handlar mest, medveten om vad hon köper och letar aktivt efter extrapriser.

– Folk säger “nu har det blivit billigare”, men det har det ju definitivt inte blivit! Det är gurkan som har blivit billigare helt plötsligt, förut kostade den ju 40 kronor, säger Solveig Mårtensson

Det bästa med Sverige är tystnaden och naturen, tycker Yvonne Bakker. Hon ska resa genom Sverige under de kommande fyra veckorna.

Annons

– Våra grannar hemma i Nederländerna erbjöd oss sitt sommarhus som de har i Sverige, så vi var nyss där och njöt där i två dagar. Vi hörde inga ljud alls, ingen trafik eller någonting. Det var så härligt, säger hon.

Trots att hon handlar i euro upplever hon att hon får lite för pengarna på semestern genom Sverige.

– Framförallt när vi tankar husbilen märker jag det och när vi köper mat, fortsätter hon.

Annons