Absolut såldes till Ryssland redan i höstas

Absolut såldes till Ryssland redan i höstas

Den franska spritjätten Pernod Ricard har beslutat att återuppta exporten till Ryssland. Arkivbild.

Claudio Bresciani / TT
Systembolaget kommer att fortsätta att sälja Absolut vodka trots det franska ägarbolagets återupptagna export till Ryssland. Enligt franska medier har exporten pågått sedan i höstas.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En talesperson för ägarbolaget Pernod Ricard uppger att exporten återupptogs i slutet av 2022, rapporterar AFP och Le Figaro. Kort efter den ryska invasionen i Ukraina avbröts själva exporten men företaget upprätthöll ändå verksamheten i Ryssland under flera månader genom sina lager. När lagren var slut tog företaget upp exporten igen under det sista kvartalet 2022.

Flera svenska politiker har nu uppmanat till bojkott av Absolut vodka, men statliga Systembolaget ser inget avtalsmässigt utrymme att agera.

– Det finns inte stöd i våra inköpsavtal att neka produkter med anledning av att de säljs till en marknad där människor tycker att det kan vara olämpligt att sälja produkter, säger Systembolagets inköpschef Fredrik Arenander.

Tillfälligt säljstopp

Omedelbart efter den ryska invasionen i Ukraina införde Systembolaget ett tillfälligt säljstopp på alla ryska produkter, trots att EU-sanktionerna på alkoholområdet bara var inriktade på import av rysk vodka.

– Det är så vi har valt att ta ansvar.

Systembolaget säljer varor från sammanlagt 5 000 producenter och de valde olika strategier efter den ryska invasionen, påpekar Fredrik Arenander.

– Alla de producenterna har gjort sina val. En del avslutade sin verksamhet i Ryssland, en del har fortsatt att sälja sina produkter hela tiden. Det vi försöker säkerställa är att de lever upp till de eventuella sanktioner som finns, säger han.

"Ett mindre antal"

Systembolaget köper in via olika leverantörsfirmor och på grund av monopolställningen ska alla leverantörer behandlas lika. Samma inköpsavtal gäller för alla.

På det svenska monopolbolagets butikshyllor finns flaskor från fler tillverkare som säljer till Ryssland, uppger inköpschefen. Men Fredrik Arenander kan inte svara på hur många andra av de 5 000 producenterna som fortsatt att exportera till Ryssland.

– Jag skulle tro att det är ett mindre antal, men det är inget vi följt upp med anledning av hur sanktionerna ser ut i dag.

FRÅN FÖRSTASIDAN