SD-kritik mot stålprojektet Hybrit

SD-kritik mot stålprojektet Hybrit

Hybrit har i dagsläget en pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå. De kommande åren vill man ta projektet vidare genom att bygga en demonstrationsanläggning i Gällivare. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Sverigedemokraterna ifrågasätter industriprojektet Hybrit – en satsning för att producera fossilfritt stål. Partiet befarar att investeringskostnaden på sikt kan skena till "hundratals miljarder". "Det vi inte vill se är att staten tar på sig kostnader

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Det vi inte vill se är att staten tar på sig kostnader i mångmiljardklassen, i kombination med att man tar enorma risker. Det är inte ansvarsfullt", skriver bland andra partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel i Dagens industri.

Hybrit samägs av statliga LKAB och Vattenfall tillsammans med delvis statliga SSAB. I november förra året ansökte Hybrit om 4,9 miljarder kronor hos Energimyndigheten som en del i finansieringen av en demonstrationsanläggning i Gällivare.

"Det är en hög men överkomlig summa, givet att man i slutänden levererar det som utlovas. Problemet är att kostnaderna ser ut att bli betydligt högre än så", skriver SD.

Partiet pekar ut kostsamma investeringar i elnätet och naturhänsyn som orosmoln. Man skriver i Di att "fromma förhoppningar" nu måste ge vika för "spiknyktra konsekvensanalyser".

"Statliga företag ägs av svenska folket – därmed har man rätt till en genomlysning av projektets sammanlagda kostnader och konsekvenser för elsystemet", skriver SD.

FRÅN FÖRSTASIDAN