18 personer åtalas i Ica-härvan

18 personer åtalas i Ica-härvan

Nu väcks åtal mot flera Ica-handlare som misstänks för insiderbrott. Arkivbild.

Pontus Lundahl/TT
18 personer, en majoritet av dem Icahandlare, åtalas misstänkta för insiderbrott i samband med att Ica avnoterades från börsen.
"Jag har gått tillbaka och gått igenom vår sms-konversation. Den är inte vacker", skriver två av de misstänkta till varandra enligt åtalet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tolv av de misstänkta i Ica-härvan åtalas för grovt brott och övriga sex för brott av normalgraden.

– För några personer är det aktuellt att yrka på fängelsestraff, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten, till TT.

Samtliga huvudmisstänkta i målet är Icahandlare i Syd- och Mellansverige.

Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till Icahandlarna.

Åklagaren yrkar på att runt 20,5 miljoner kronor ska förverkas. Det är summan som brotten tros ha dragit in.

Läcktes från styrelsen

I flera fall har de misstänka agerat via sina bolag. Åklagaren yrkar därför på företagsbot mot sju bolag och näringsförbud mot flera av de misstänkta.

Störst enskild summa, 7,9 miljoner kronor, har enligt åtalet den handel som skett via en Ica Maxi-butik i södra Sverige dragit in.

Utredningen inleddes efter att bland annat Finansinspektionen och banker slagit larm om avvikande handel med Icas aktie inför utköpet från börsen hösten 2021.

– Vår hypotes är att en person i Icahandlarnas förbundsstyrelse läckt informationen. Det är det han är åtalad för, säger Pontus Hamilton, som beskriver utredningen som "effektiv, detaljerad och robust".

Det är den informationen om ett kommande bud på Ica, som vid tillfället inte var känd för marknaden, som ett antal handlare misstänks ha agerat på genom att köpa på sig större aktieposter.

SMS och mejl i bevisen

Tesen om en läcka från styrelsen har stärkts under utredningens gång genom förhör och säkrad bevisning, enligt åklagare Pontus Hamilton.

– Vi kan inte utesluta att det också kommit information från någon annanstans. Men det förändrar inte saken. Utredningen visar inte på att det har varit någon större ryktesspridning under den här budprocessen, säger han.

TT: De som handlat på förhandsinformationen, har de enligt dig varit medvetna om att det varit ett brott?

– Ja, det menar jag. Man har vetat om att det är hemlig information som inte är offentliggjord, och att det inte är tillåtet att handla på den.

Utöver vittnesförhör bygger bevisningen på kontoutdrag samt ett stort antal sms- och mejlkonversationer.

I ett sms skriver två av de misstänkta till varandra: "Jag har gått tillbaka och gått igenom vår sms-konversation. Den är inte vacker" och vidare: "Skulle de gå in och läsa det så, så sitter vi på förhandsinformation".

De vinster som Icahandlarna har gjort uppges ha varierat mellan tiotusentals kronor och flera miljoner kronor.

"Påverkar Icas varumärke"

Göran Blomberg, vd för Icahandlarnas Förbund, skriver i en kommentar att han ser allvarligt på att åtal nu har väckts.

"Åtalen rör individer, men då ett antal av dem är medlemmar i Icahandlarnas Förbund påverkas naturligtvis även vi, och Icas varumärke, av denna situation."

Enligt förbundet är tio av de åtalade Icahandlare.

TT har sökt flera av de åtalades advokater. Två av dessa – Henrik Olsson Lilja och Johan Åkermark – har återkopplat och svarar kortfattat att deras klienter förnekar brott.

Enligt åklagare Pontus Hamilton nekar samtliga till brott.

– Förklaringen är den som det alltid är i den här typen av mål, att man har tyckt att det varit en bra investering, en köpvärd aktie vid den här tidpunkten.

FRÅN FÖRSTASIDAN