Efter kökaoset på Arlanda – oron inför nästa boom

06 okt, 2022 
Filip Rydolw organiserar Arlandas säkerhetspersonal.
Kökaoset på Arlanda under sommaren blev ett tydligt bevis på att flygplatsen stod dåligt rustad inför rese-boomen efter pandemin.
I slutet av oktober väntar ännu ett högt tryck i antalet resenärer när höstlovet stundar.
– Det finns alltid en oro, säger Filip Rydolw som organiserar Arlandas säkerhetspersonal.
Annons
Flygplan kraschar in i bro – bilkameran fångar ögonblicket
Flygplan kraschar in i bro – bilkameran fångar ögonblicket

Att Arlanda flygplats var dåligt förberedda för det ökade trycket på resandet efter pandemin blev mer än tydligt när köerna ringlade sig långa genom flygplatsen. Resenärer tvingades vänta i timmar för att ens komma fram till säkerhetskontrollen och resultatet blev många arga kunder och många missade flygavgångar.

Nu står Sveriges flygplatser inför nästa stora topp i flygresandet – höstlovet. Trots att köerna numera verkar vara ett minne blott på Sveriges största flygplats finns en viss oro inför ledigheten, rapporterar SVT.

”De slänger ur sig ord som...”

Den främsta anledningen till kökaoset på flygplatserna var att Swedavia inte hunnit rekrytera tillräckligt många att jobba i säkerhetskontrollen. Många tvingades lämna sina jobb under pandemin och återanställningen gick för långsamt.

Annons

Detta ledde inte bara till en svår situation för stressade resenärer, men också en tuff och ansträngd situation för de få som arbetade i säkerhetskontrollen.

– De slänger ur sig ord som man annars inte skulle ha sagt, säger Vafa Sadat Farzani, flygplatskontrollant, till SVT.

Kökaoset på Arlanda.
Under sena våren och sommaren tvingades resenärer på flera flygplatser i Sverige köa i flera timmar för att ta sig fram till sin gate. Enligt Swedavias flygplatschef ska situationen vara under kontroll inför höstlovet.Ali Lorestani/TT

Sedan i slutet på september ska dock problemet vara löst. Enligt Swedavias flygplatschef har tillräckligt mycket säkerhetspersonal rekryterats för att incheckningen och säkerhetskontrollen ska flyta på som vanligt.

Regeln att resenärer inte ska dyka upp på flygplatsen tidigare än tre timmar före sin avgång har tagits bort.

Oron inför höstlovet

Men det finns en viss oro inför skolornas höstlov som vanligtvis kommer med många flygresenärer. SVT har pratat med Filip Rydolw, sektionsordförande för Transportarbetareförbundet som organiserar säkerhetspersonalen på flygplatsen.

Annons

– Det är många som vill ut och resa nu, för att det har varit pandemi. Det finns alltid en oro, säger han.

FOTO: SVT/Ali Lorestani/TT

Annons