livet med barn

Efter dödsdomen – mamman skriver dagbok till döttrarna: ”Så de minns”

Alex Jamieson, 39, har bara 14 månader att leva – skriver dagbok till sina döttrar så de minns henne

FOTO: Instagram
39-åriga Alex har inte många månader kvar att leva.
Nu skriver hon dagbok och brev till sina döttrar Annabel, 7, och Imogen, 5, så att de inte ska glömma bort henne i framtiden.
– Att vara deras mamma är det bästa jag fått uppleva i livet, säger hon till The Mirror.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Morfar Georges hjärtevärmande sång till barnbarnet
0:33

Efter reklamen: Morfar Georges hjärtevärmande sång till barnbarnet

(0:33)

Slå på ljud

När tvåbarnsmamman Alex Jamieson, 39, fick höra att hon bara hade 14 månader kvar att leva kunde hon inte acceptera domen, och hon har fortfarande svårt att göra det. Först trodde läkarna att det rörde sig om Crohns sjukdom (en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom) men senare upptäcktes det att hon faktiskt hade cancer i tarmarna.

Cancern hade då återvänt två gånger under det senaste året och vid ett tillfälle fick hon till och med höra att hon skulle gå hem och njuta av resten av hennes liv eftersom de då hade raderat alla spår av cancern – eller det trodde läkarna i alla fall. Det skulle tyvärr visa sig vara omöjligt att rädda hennes liv.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Alex och Paul träffades 2011 efter att först ha chattat online.

Alex och Paul träffades 2011 efter att först ha chattat online.

FOTO: Facebook

Livrädd för att de inte ska minnas henne

Lågstadieläraren Alex, som ursprungligen är från York men som flyttade till Stockport utanför Manchester när hon träffade maken Paul, 41, har haft svårt att acceptera sin dödsdom och hon har inte kunnat förmå sig att göra en ”bucket list”. Alex och Paul såg till att göra allt som var möjligt för att hon skulle kunna förlänga livet så att hon kunde se döttrarna Annabel, 7, och Imogen, 5, växa upp. Tvåbarnsmamman är livrädd för att hennes döttrar inte ska minnas henne och hon får ångest av tanken på att hon inte kommer kunna vara med dem när de upplever stora händelser i livet.

Nu när 2023 har inletts har hon lovat sig själv att skriva en dagbok till sina tjejer med minnen från deras födslar och andra härliga ögonblick som familjen upplevt tillsammans. Hon planerar också att skriva brev till dem, som de kan öppna på speciella dagar exempelvis deras bröllopsdagar, så att det känns som att hon är där med dem.

Julen firades hemma med familjen. Här är döttrarna och Alex på hemmaplan.

Julen firades hemma med familjen. Här är döttrarna och Alex på hemmaplan.

FOTO: Facebook

– Jag vill såklart tillbringa så mycket tid som möjligt med Paul också, men för mig är det viktigaste nu att mina döttrar ska minnas mig. Jag vill kunna vara där för dem i framtiden på något sätt och jag vill att de ska veta hur mycket de har betytt för mig, säger hon i en känslosam intervju med The Mirror.

Kördes in till akuten 2021 – fick reda på att det var cancer

Alex cancerkamp inleddes redan 2018 när hon först kände buksmärtor och det kom blod i hennes avföring. Hon slussades runt bland olika vårdinstanser och diagnostiserades med Crohns sjukdom, men läkarna var inte helt säkra. Medicineringen hjälpte inte, inte heller förändrade hennes nya sundare kostvanor någonting. Hon var inte helt säker på att hon hade fått rätt diagnos, men hon misstänkte aldrig att hon faktiskt hade cancer.

2021 fick hon föras in till akuten med någon form av tarmobstruktion, hon fick då operera bort en del av tarmen. Senare fick hon höra att hon hade haft kolorektalcancer, en vanligt typ av cancer i tarmarna. 42 000 människor drabbas av den typen av cancer i Storbritannien varje år – i Sverige är det tredje vanligaste cancertypen efter bröst- och prostatacancer.

Alex Jamieson har varit inne på sjukhuset många gånger under de senaste fyra åren. Hon börjar bli van vid miljön.

Alex Jamieson har varit inne på sjukhuset många gånger under de senaste fyra åren. Hon börjar bli van vid miljön.

FOTO: Instagram

Trots att läkarna operarade bort en del av tarmen och hon gick på cellgifter i ett halvår upptäckte läkarna att cancern hade återvänt efter fem månader. I mars 2022 fick hon komma in igen för en ny operation som även den gick mycket bra.

– Jag var fortfarande under ständig övervakning och skannade mig var sjätte månad, men de sa åt oss att njuta av livet. I mitt huvud var det hela över, det var slutet på all skit. Vi tänkte att vi hade klarat oss, att det hade varit tufft men att vi var klara nu, berättar Alex för The Mirror.

”Kunde inte gråta för jag var så chockad”

Men i september i år fick familjen värsta tänkbara beskedet – Alex hade fått cancern tillbaka för tredje gången. Denna gång gick det inte att göra någonting åt den. Hon frågade läkarna om de hade någon prognos för hur länge hon skulle kunna leva. Själv hade hon hoppats på att få höra att hon kanske hade fem år kvar, men hon fick beskedet 14-16 månader, räknat från när cancern återvände.

Hela familjen samlad. Paul, Annabel, Imogen och Alex. De försöker ta tillvara på tiden som de har tillsammans.

Hela familjen samlad. Paul, Annabel, Imogen och Alex. De försöker ta tillvara på tiden som de har tillsammans.

FOTO: Instagram

– Jag kunde inte ens gråta för jag var så chockad. Jag frågade först för jag tänkte för mig själv att oavsett vilket svar jag får så kommer jag leva lite längre, men när jag fick reda på svaret tänkte jag bara att det var så kort om tid, säger hon.

Hon och maken Paul har berättat för döttrarna att deras mamma är sjuk, men inte att hon kommer dö väldigt snart. De vill bespara dem de dåliga nyheterna.

– Att vara deras mamma är det bästa jag fått uppleva i livet, det har varit magiskt. Hela den här dödsdomen har varit så mycket tuffare med tanke på barnen, för tanken att lämna dem utan en mamma är riktigt upprivande, säger hon.

FOTO: Instagram, Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN