ekonomi

Du kan tvingas plocka ut elstödet i kontanter – och betala en avgift

Elstödet kan komma att hämtas ut i kontanter hälsar Ebba Busch

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg/TT
I februari ska hushållen få sina elstöd utbetalda.
Vissa svenskar kommer enligt TT få fysiska avier och måste hämta ut kontanter på banken – och då även betala en aviavgift.
Detta blir allt mer en parodi”, skriver en ilsken person på Twitter.
Elisabeth Svantesson (M) om kritiken mot bensinskatten
0:31

Efter reklamen: Elisabeth Svantesson (M) om kritiken mot bensinskatten

(0:31)

Slå på ljud

I går förmedlade vice statsministern, tillika energi- och näringsministern, Ebba Busch, 35, regeringens beslut gällande elstödet i landet. Hon meddelade att de svenska hushållen ska få sina utbetalningar i februari om ingenting oförutsett inträffar.

Försäkringskassan blir myndigheten som rent praktiskt kommer sköta utbetalningarna. Men enligt TT har de stött på patrull eftersom de inte har kontonummer till alla hushåll i södra Sverige som har rätt till pengarna.

Påverkar många svenskar

Lösningen ser då ut att bli att Försäkringskassan i sin tur väljer en bank som de ska anställa för att betala ut pengarna – men den valda banken har också bara kontonummer till sina redan befintliga kunder.

Energi-och näringsminister Ebba Busch (KD) och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) under onsdagens pressträff om högkostnadsskydd för höga elpriser.

Energi-och näringsminister Ebba Busch (KD) och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) under onsdagens pressträff om högkostnadsskydd för höga elpriser.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

– Alla som inte har ett konto i den bank vi upphandlar banktjänster av kommer att få en avi. Det är det enda sättet vi kan betala ut på, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, till nyhetsbyrån TT.

Hushållen måste alltså gå med fysiska avier till ett bankkontor och lösa in den i utbyte mot tusentals kronor i kontanter. Dessutom tar många banker betalt för att lösa in avier. Hos Nordea kostar det exempelvis 50 kronor.

”Var finns banker med kontanter?”

På sociala medier frågar sig nu svenskarna hur det kommer att gå att lösa detta.

För många kommer det att vara onödigt krångligt. Det här måste man kunna lösa på ett bättre sätt”, hälsar en twittrare direkt till minister Ebba Busch.

Detta med elstödet blir ju allt mer en parodi, ett dåligt skämt, var finns banker med kontanter? En bank som inte kräver föranmälan om det är en liten större summa. Staten verkar ha det svårt att släppa våra pengar som är resultat av för höga avgifter”, skriver en läsare på TT:s Twitter-inlägg.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN