tragiska livsöden

Dottern Sandra fick rådet att gå ner i viket – dog i cancer

Sandras föräldrar Ellenor och Martin intervjuas.

FOTO: TV4/Pinterest
Sandra sökte vård efter utebliven mens, men allt läkarna sa var att hon behövde gå ner i vikt.
Två år senare dog hon i cancer – strax efter sin 17-årsdag.
– Hade hon levt i dag om hon fått ett annat bemötande?, frågar sig föräldrarna.
11 månaders Kason "Den tyngsta bebisen i världen"
0:32

Efter reklamen: 11 månaders Kason "Den tyngsta bebisen i världen"

(0:32)

Slå på ljud

Året var 2019 när dottern Sandra, då 15 år gammal, uppmärksammade sin mamma Ellenor Gutke om sin uteblivna mens. De sökte sig till ungdomsmottagningen hemma i Mariestad för att få svar på sina frågor.

Råden var tydliga: Sandra behövde bara gå ner i vikt och hennes mens skulle återgå till det normala. Men så var inte fallet.

I september 2021, två år senare, gick Sandra bort i cancer. Nu frågar sig föräldrarna om dottern diskriminerades på grund av sin vikt.

Gynekologens råd: Gå ner i vikt

I TV4:s Efter fem riktar föräldrarna Ellenor och Martin hård kritik till vården. När de först sökte sig till ungdomsmottagningens gynekolog fick de höra att utebliven mens var ”ingen ko på isen”.

– Jag blev så arg så att jag frågade om han var dum i hela huvudet. Man kan inte yttra sig så, säger Ellenor i Efter fem.

Rådet var att Sandra skulle äta bättre och röra på sig mer för att mensen skulle komma tillbaka, men med tiden blev Sandra sämre och sämre. Det handlade inte längre om utebliven mens.

Det skulle dröja två år innan Sandra togs på allvar.

Sandra på altanen.

Sandra fick inte rätt hjälp när hon sökte vård – två år senare var hon död.

FOTO: Pinterest

”Vi har ju sökt vård flertalet gånger”

Sandras mens kom inte tillbaka, hon fick svåra magsmärtor och kräktes konstant. Den 8 juli 2021 kunde läkarna konstatera vad som var fel. Sandra hade cancer i livmodern. Hon hade en tumör lika stor som en handboll och sjukdomen hade spridit sig till flera ställen.

– Jag sa direkt till dem där inne att ”vi har ju sökt vård flertalet gånger”. Hur många gånger som helst har vi sökt vård – ingen har lyssnat. Ingen har tagit oss på allvar.

I två år kämpade Sandra med att gå ner i vikt på läkarnas inrådan, men nu stod det klart att hennes tillstånd inte handlade om hennes övervikt.

– Hon blev ju bara större över magen. Hon blev jättedeprimerad, berättar mamman.

Hur är det att förlora ett barn?

I september 2021 dog Sandra. Hennes livmoderhalscancer hade gått för långt och gick inte att bota. I Efter fem försöker Ellenor och Martin sätta ord på hur det är att förlora ett barn.

– Vad ska man säga?, säger Ellenor och fortsätter:

– Man försöker ta en dag i taget och försöker finnas där för våra andra tre barn. Det är ju mycket ångest hos de andra barnen för de saknar ju sin syster. Och vi saknar ju våran dotter. Det går ju inte en dag utan att vi tänker på henne.

De sörjande föräldrarna berättar att de ofta tänker på vad som hade hänt om Sandra fått rätt vård från början.

Ellenor och Martin intervjuas digitalt i Efter fem.

Ellenor berättar om den ångest deras andra barn känner efter att Sandra gått bort.

FOTO: TV4

”Man funderar på om det hade varit annorlunda...”

Mamma Ellenor, som också är överviktig, tror att dottern Sandra fick fel vård på grund av sin vikt.

– De tror ju att jag gör allt för att mina barn ska bli tjocka. Det gör jag ju inte för det är ett helvete att vara tjock i dagens samhälle, säger Ellenor och förklarar att de försökt hjälpa sina barn att behålla normal vikt.

Hon förklarar att hade en 15-årig, normalviktig tjej kommit till gynekologen med utebliven mens hade vården kollat upp vad som var fel – detta gjorde man inte med Sandra.

– Man funderar på om det hade varit annorlunda om hon hade haft ett normalt bmi. Hade hon fått ett annat bemötande då? Men det är ju ingen som kan svara på det, säger Ellenor.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN