intressant om hälsan

Dottern donerade njure till pappa John i hemlighet – trots hans vägran

John och Delayne.

FOTO: GoFundMe
Pappa John var dödligt sjuk i en ovanlig njursjukdom.
Trots 25-åriga dottern Delaynes vädjan om att få donera sin njure sa han nej, gång på gång.
Trots motståndet genomförde hon sin hemliga plan som räddade hans liv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
0:32

Efter reklamen: Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

(0:32)

Slå på ljud

Delayne Ivanowski, 25, från delstaten Missouri i USA, donerade sin ena njure till sin njursjuka pappa. I nio månaders tid smidde hon en hemlig plan för att rädda hans liv. Allt skedde i skymundan eftersom pappa John Ivanowski vägrat ta emot dotterns njure.

– Jag tänkte ”Jag kommer att göra det. Jag bryr mig inte om hur arg han blir på mig. Han kommer iallafall att få leva ett bra liv och inte vara kopplad till en maskin”, säger hon till Good Morning America, enligt People.

Dottern höll sin plan hemlig i nio månader

För två år sedan diagnostiserades Delaynes pappa med en ovanlig form av njursjukdom. Det är en kronisk sjukdom som till slut leder till att patientens njurar lägger av helt.

Trots läkarnas tragiska besked konstaterade John upprepade gånger att han vägrade ta emot dotterns njure, men 25-åringen var redo att göra allt för att rädda sin pappas liv.

Det var när läkarna berättade att Johns njurar börjat stänga av som Delayne bestämde sig. Han hade inte långt kvar att leva och hennes njure skulle ändra på det. För att ha råd med transplantationen startade hon en insamling.

I nio månader höll hon sin plan hemlig och den 16 februari tidigare i år gick den i lås.

Pappa John och dottern Delayne på sjukhuset.

Delayne var fast besluten om att donera sin njure till sin pappa och höll sin plan hemlig i nio månader.

FOTO: Facebook

John hade redan förlorat sin son, han ville inte förlora sin dotter också

Under tiden som Delayne smed sin plan behandlades John med dialys. Tre gånger i veckan behandlades han i minst tre timmar. Trots den intensiva behandlingen ville han inte räddas av dottern. Varför? För att hon skulle riskera sitt liv.

Erbjudandet var extra svårt att tacka ja till eftersom John förlorat sin son, Delaynes bror, till cancer 15 år tidigare.

– Jag tänkte att jag redan förlorat min pojke och om något skulle hända Delayne så vet jag inte vad jag skulle ta mig till. Jag var väldigt orolig, berättar John.

Delayne förstod sin pappas rädsla men säger till Good Morning America att hon ”inte är bra på att göra som hon blir tillsagd”.

Delayne och hennes avlidne bror.

John förlorade sin son, och Delayne sin bror, till cancer för 15 år sedan.

FOTO: Facebook

John: ”Jag skulle inte ändra på någonting”

I höstas fick Delayne besked om att allt var klart. Hon hade godkänts som donator och transplantationen bokades in. Operationen schemalades till den 16 februari och personalen på Johns sjukhus gjorde allt för att hålla Delaynes hemlighet.

Operationen gick bra och dagen efter överraskade Delayne sin pappa. Iklädd sina patientkläder och kopplad till dropp klev hon in i sin pappas rum där han återhämtade sig.

– Jag förstod på en gång. Jag var upprörd. Jag var bara chockad, avslöjar John efter att hemligheten avslöjats.

@delayne_i

watch my dad find out that I was his anonymous kidney donor after keeping it a secret for 8 months 🥹 grab a tissue! #fyp#kidneydonor

♬ original sound - Delayne

Det dröjde dock inte länge innan Johns rädsla och besvikelse vände till glädje och tacksamhet.

– Jag skulle inte ändra på någonting. Jag mår så mycket bättre, konstaterar han.

– Som deras dotter vet jag hur mycket de har uppoffrat för mig under mina 25 år i livet och det ligger nära mitt hjärta att få göra allt i min makt för att hjälpa dem genom dessa svåra tider, avslutar Delayne.

FOTO: GoFundMe/Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN