livet med barn

Dottern dog tre gånger – föräldrarna började planera hennes begravning

Isla-Mae i sin sjukhussäng med slang i näsan.

FOTO: GoFundMe
Under flickans cancerbehandling slutade hennes lilla hjärta slå tre gånger.
Föräldrarna hade börjat planera för flickans bortgång när det avgörande beskedet kom 2,5 år efter diagnosen fastställts.
– Nu är Isla fem och har börjat skolan, berättar mamma Laura.
Nils van der Poel tackade nej till kungen
0:25

Efter reklamen: Nils van der Poel tackade nej till kungen

(0:25)

Slå på ljud

Lilla Isla-Mae Dunn, 5, diagnostiserades med leukemi, en typ av blodcancer, i april 2020 efter att hennes mamma Laura, 31, uppfattat förkylningssymtom hos dottern.

Det var dock inte självklart från början och läkarna skrev först ut antibiotika mot halsfluss. Fem dagar efter sjukhusvistelsen insåg pappa Reece, 34, att något inte stämde. Dotterns andning var inte normal, men på grund av coronapandemin fick föräldrarna bara ett videosamtal med läkaren.

Läkaren var stensäker på att Isla-Mae fortfarande bara hade halsfluss, men några dagar senare när flickan fått stora blåmärken över kroppen och hudutslag ändrade läkarna sig. Efter sju timmar av olika tester konstaterades hennes cancer och en tumör hittades.

– Vi visste inte om Isla skulle klara sig, berättar mamma Laura från Nottinghamshire för tidningen Mirror.

Systern föddes när flickan var som sämst

Isla-Mae fick genast påbörja cellgiftsbehandling. Tumören var så pass stor att hon inte fick lämna sjukhuset.

Den aggressiva behandlingen lämnade spår på den lilla flickan. Hon hade blivit så svag att hon inte längre kunde gå, sitta eller äta på egen hand. Mamma Laura som var gravid under den här perioden födde Isla-Maes syster Bonnie när hon fortfarande låg på sjukhuset.

Isla-Mae i sjukhussängen med slangar i näsan och gosedjur vid sig.

Under 2,5 år kämpade Isla-Mae mot sin cancer. Under tiden hann hennes syster Bonnie födas.

FOTO: GoFundMe

Mamman berättar att det var bitterljuvt. Samtidigt som familjen ville fira att syskonet kommit till världen kändes det inte rätt när deras första dotter var så pass sjuk.

”Vi började planera hennes begravning”

Under två årstid blev Isla-Mae bättre för att sedan bli sämre igen. Familjen åkte fram och tillbaka mellan sjukhuset och hemmet i Nottinghamshire.

Familjen fick veta att flickans hjärta slutat slå tre gånger under cellgiftsbehandlingarna och det hade till och med gått så långt att familjen börjat planera flickans begravning.

– Isla fick Covid två gånger. I februari 2021 fick hon neutropeni och hennes vita blodkroppar minskade och hon kunde inte övervinna infektioner. Läkarna sa att om de inte gick upp igen så skulle hon hamna på intensivvårdsavdelningen. Det var under den perioden som vi började planera hennes begravning, säger mamma Laura till Mirror.

Isla-Mae sitter i sjukhussängen och ler med slang i näsan.

Isla-Mae dog tre gånger under den intensiva cancerbehandlingen och föräldrarna började planera hennes begravning.

FOTO: GoFundMe

Men i juni i år fick familjen det slutgiltiga glädjebeskedet. Cancern som förpestat Isla-Maes kropp var helt borta och hon kunde återvända hem för gott.

– Nu är Isla fem år och har börjat skolan. Hon har börjat gå tillbaka till sitt gamla jag och älskar att sjunga och dansa – och hennes hår har växt tillbaka, säger den överlyckliga familjen.

FOTO: GoFundMe

FRÅN FÖRSTASIDAN