Stängdes av från Facebook – då skapar Trump egen plattform

Donald Trump har blivit blockerad från sociala medier-jätten Facebook. Nu svarar han med att lansera en egen sajt.

BERTRAND GUAY/AFP, SAUL LOEB/AFP
Twitter har stängt av honom för gott.
På Facebook är ex-presidenten fortfarande inte välkommen.
Nu svarar Donald Trump på nätjättarnas drag:
På sin nya blogg fortsätter han att sprida ogrundade påståenden om valfusk och uppmanar följarna att dela inläggen – på Facebook och Twitter.

Videon kunde inte hittas

Efter stormningen av Capitolium, USA:s kongress-byggnad, valde Facebook att stänga av dåvarande president Donald Trump från både Facebook och Instagram.

Enligt Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg var avstängningen på obestämd tid.

"Vi tror helt enkelt att riskerna med att tillåta presidenten att fortsätta använda vår service under den här perioden är för stora", skrev Mark Zuckerberg om beslutet, enligt CNN.

Efter fyra månader har Facebooks Oversight board beslutat att inte riva upp beslutet, rapporterar AFP.

Förvånad: "Trodde de skulle gå emot Facebook"

Facebook Oversight Board är ett slags externt tillsynsråd, grundat av sociala medier-jätten själv. Trots att den finansieras av medel från Facebook säger den sig vara en neutral tredje part som ska granska om Facebook följer sina egna riktlinjer.

Beslutet förvånade journalisten Emanuel Karlsten, som driver Mediepodden.

– Jag trodde nog att de skulle gå emot Facebook, tillsynsrådet har haft en tendens att övervärdera yttrandefrihet, men nu blev det inte så. Man ska alltid ställa yttrandefrihet mot andra friheter, en sådan är att en plattform ska få bestämma vem och vilka som tillträde till plattformen.

Emanuel Karlsten förvånades över beslutet som Facebooki Oversight Board fattat kring avstängningen av Donald Trump.
Stina Stjernkvist


"Rätt att stänga av Trump"

Facebook har valt att lägga ut bedömningen av Trump på entreprenad, men nu bollas frågan tillbaka till företaget.

Tillsynsrådet ger Facebook ett rätt och ett fel. Det var rätt att stänga av Trump, men det var fel att stänga av honom på odefinierad tid. Det tillåter inte riktlinjerna, antingen stängs man av permanent eller på en bestämd tid. Facebook behöver nu bestämma sig för hur straffet ska se ut.

Därför stängde Facebook av Donald Trump

Facebook var först bland nätjättarna att stänga av Donald Trump efter Capitolium-stormningen. Anledningen var att Trump spridit desinformation om valet i USA och coronapandemin, vilket Facebook menade bröt mot företagets riktlinjer.

Han har flera gånger hävdat att USA har lägre dödstal än andra länder och förra året föreslog han att patienter med covid-19 skulle injiceras med desinfektionsmedel.

Inga tecken på valfusk

Efter presidentvalet – som han förlorade – skrev Trump att tusentals röster lämnats in illegalt efter att vallokaler stängts. Varken valobservatörer eller myndigheter har upptäckt något tecken på valfusk i USA.

Trots det menade Trump att rösträkningen inte gått till på rätt sätt.

Donald Trump har flera gånger påstått att valet var riggat och att valfusk förekommit, trots att inte några utredningar som gjorts tyder på det.
SkärmavbildNu svarar ex-presidenten på nätjättarnas drag att stänga honom ute.

Fortsätter kalla valet en lögn

På tisdagen lanserade Trump sin egen plattform, en slags blogg, där han uppmanar följarna att själva dela vidare hans inlägg på just Facebook och Twitter, skriver The Wrap. Nätjättarnas blockering kallar han korrupt och ett brott mot yttrandefriheten.

Donald Trump kallar blockeringen "korrupt", på sin nya blogg.
SKÄRMAVBILD

På bloggen fortsätter han att kalla presidentvalet för en stor lögn och menar att det finns misstankar om valfusk som inte har granskats ordentligt. Läsarna kan registrera sig för att få en notis varje gång ett nytt inlägg dyker upp, men det går inte att kommentera under inläggen.
Donald Trumps nya blogg är ett sätt att fortsätta kommunicera med världen, men det går inte att kommentera på sajten, utan bara dela vidare inläggen.
Skärmavbild

Frågan är om Trumps strategi kommer att fungera och om Twitter och Facebook kommer tillåta att inlägg delas vidare från bloggen på deras plattformar.

– Vad jag sett har ingen av dem gått ut och sagt att hans innehåll kommer vara blockerat. Men det är samtidigt inte lika viktigt vad Trump gör, han är inte president längre och hans makt är därför inte lika stor. Men han kommer säkert ha ögonen på sig, givet hans historia där han tidigare har gjort övertramp.

Vad tror du hans plan är?

– Trumps syre, oavsett politisk karriär, har alltid varit att synas och höras. Det är klart att det finns spekulationer och han har själv pratat om en politisk återkomst, men det är som sagt bara spekulationer och det är ganska lång tid till nästa val. Tiden fram till dess kommer han använda som en slags testperiod för att se hur han mottas i debatten och om han kan påverka och styra det republikanerna partiet och sina egna väljare.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Så kan dina naglar avslöja om du haft corona

LÄS OCKSÅ: Nya bisarra bilden på Joe Biden och hustrun Jill får världen att undra

FOTO: BERTRAND GUAY/AFP, SAUL LOEB/AFP, Stina Stjernkvist

FRÅN FÖRSTASIDAN