De värsta strömtjuvarna i ditt hem – så får du ner elkostnaderna

De värsta strömtjuvarna

Har du koll på strömtjuvarna i ditt hem?
Här är några exempel på de värsta elbrottslingarna som går att stoppa.
503 Service Unavailable

Elpriserna skenar i hela landet. Medan fakturorna sticker iväg, finns det egna knep som kan bromsa ökända eltjuvar i hemmet. Här är några av sakerna du kan hålla koll på.

Sänk värmen inomhus

Genom att sänka värmen på elementen kan du minska uppvärmningskostnaderna med cirka fem procent. Det kanske inte är optimalt att sänka för mycket och förvandla hemmet till en igloo, men det går att testa sig fram och se vad som är lämpligt för just dig och familjen.

Element

Minska uppvärmningskostnaderna genom att sänka temperaturen på elementen.

Hauke-Christian Dittrich

Golvvärme

En golvvärme som ständigt går på högvarv i köket och badrummet drar mycket el. Även handdukstorken drar mycket el. Det bästa är att veva igång värmen vid utvalda tillfällen. Om du vill att din handdukstork ska dra ännu mindre el kan du köpa en vattenburen sådan. Eller så kan du hänga handdukarna på ett torkstativ.

Handdukstork

Stäng av handdukstorken om du inte är i behov av den.

Alain de Maximy

Stäng av stand-by läge

Det är fruktansvärt onödigt att ha hemelektroniken ståendes i stand-by läge och inte låta den vila fullt ut. Man skulle kunna kalla det för elektronikens REM-sömn. Så stäng av datorn och dra ut alla batteriladdare i hemmet. Då gör du dig av med en sann eltjuv. Du kan även skaffa en grenkontakt som med ett enkelt knapptryck ser till att alla apparater i hemmet stängs av samtidigt.

Kontakt

Stäng av alla apparater efter användning och dra ut batteriladdarna.

Mikhail Pivikov
Chockpriset på el i Sverige – därför blir det dyrare över en natt

Varmvatten

Duscha lagom är ett vedertaget begrepp i vintertider. Och så är det ju, det går åt cirka 36 liter varmvatten under en tre minuter lång dusch. Tar du en dusch på tio minuter går det åt cirka 120 liter varmvatten. Så försök hålla dig till fem minuter i stället för en kvart. Då sparar du cirka 500 kWh och 700 kronor om året per person.

Dusch

Det kan vara kul att stå i duschen. Men duscha lagom är alltid bäst och när elkostnaderna skenar är det bra att bara stå i några minuter.

Vadym Drobot

Fyll tvättmaskinen

Här är det inte halvfullt som gäller om du vill spara pengar. Försök få plats med så mycket tyg du bara kan i tvättmaskinen. Kör gärna på ett sparprogram om tvätten inte är speciellt smutsig. Lufttorka kläderna i stället för torktumlare, då sparar du in mycket på elkostnaderna.

Tvätt

Genom att lufttorka sparar du in mycket energi. En runda i torktumlare drar tre gånger så mycket som en vanlig tvätt.

Mariia Boiko

Byt till lågenergilampor

Bara på namnet hör man att lågenergilampor drar mindre ström. Så byt ut gamla glödlampor till mer energieffektiva. Led-lampor, lågenergilampor och halogenlampor är några alternativ. De håller också längre.

Gran

Försök klä hemmet med så mycket lågenergilampor du bara kan. De är både mer energieffektiva och lever längre.

Geoffrey Swaine/Shutterstock

Kyl, frys och diskmaskin

Öppna bara kyl och frys under korta stunder. Med andra ord, stå inte i flera minuter och kontemplera över vilken måltid du ska laga medan kylen gapar öppet. Dörrarna ska vara stängda och täta, varm mat ska bli kyld innan den sätts in i kylen. Grader som +5°C i kylen och -18°C i frysen är bra.

Likt tvättmaskinen ska diskmaskinen fyllas helt. Skölj helst inte tallrikarna innan. Kör maskinens sparprogram om möjligheten finns.

Kök

Var sparsam i öppnandet av kyl och frys. Fyll alltid diskmaskinen så mycket det går. Köket på bilden tillhör Leonardo DiCaprio.

GRBY

Källa: E-on

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

LÄS OCKSÅ: Mamma tvingar 7-åring betala hyra och elräkningar

LÄS OCKSÅ: Ikea gör sig av med alla plastförpackningar

Foto: Hauke-Christian Dittrich, Alain de Maximy, Mikhail Pivikov, Vadym Drobot, Mariia Boiko, Geoffrey Swaine/Shutterstock, GRBY

SENASTE NYTT!