98-åriga Davids kropp skars upp framför publik – änka i chock

David Saunders, 98, skars upp inför betalande publik.

David Saunders, 98, skars upp framför publik.

Foto: King 5 News
Änka i chock efter att hennes bortgångna makes kropp användes under en ”morbid” obduktionsshow.
4 000 kronor per person kostade det att delta i den märkliga akten – där 98-åringens kropp skars upp framför publik.
– Vi förstår att det här evenemanget har orsakat familjen strass. Vi ber om ursäkt för det, säger en ägaren för företaget Death Science.

David Saunders, från Baton Rouge i den amerikanska delstaten Louisiana, gick bort 98 år gammal av covid-19. Han hade bland annat stridit i andra världskriget. Efter sin död hade 98-åringen önskat att hans kropp skulle användas till forskning – för att kunna hjälpa andra. En önskan som hans änkan och fru uppfyllde.

Men 98-åriga veteranens kropp skulle hamna långt från forskningens händer. Familjen valde ett företag, Las Vegas-baserade Med Ed Labs, som tog sig an uppgiften att forsla 98-åringens kropp vidare till vetenskapliga syften.

98-årige David Saunders avled i augusti i år av covid-19. Andra världskrigsveteranen ville att hans kropp även skulle göra gott efter hans död – så han önskade att den donerades till forskning. Men istället för att gå till forskningssyften gick han kropp till betydligt mer ”morbida” syften.

Foto: King 5 News

Genomförde ”obduktionsshow”

Men företaget Med Ed Labs skulle snart sälja David Saunders kropp till företaget Death Science, som drivs av Jeremy Ciliberto. Han köpte sin tur David Saunders kropp för 10 000 dollar, omkring 85 000 svenska kronor. Jeremy Ciliberto skulle använda 98-årings kropp till betydligt mer mörka syften – än i vanlig forskning.

Den 17 oktober på ett Marriott-hotell i Portland, i den amerikanska delstaten Oregon, skulle ett bisarrt evenemang arrangeras.

Företaget Death Science sysslar nämligen med obduktionsshower.

Enligt The Independent lades 98-åringens kropp på en bår i ett konferensrum. Rummet fylldes sedan av betalande gäster – som köpt sin biljett för 500 dollar, omkring 4 000 svenska kronor. Sedan gick den pensionerande professorn i anatomi Colin Henderson loss på David Saunders kropp. Med en kirurgisk skalpell började professorn skära i 98-åringens huvud, lämmar och bröstkorg.

David Saunders kropp visades upp inför betalande publik. Biljetten till evenemanget kostade 500 dollar per person, omkring 4 000 svenska kronor.

Foto: King 5 News

Den pensionerande professorn i anatomi, Colin Henderson, gick loss på David Saunders kropp med skalpell. Han skar i den avlidnes kroppsdelar – och plockade till och med ut hans hjärna.

Foto: King 5 News

Publiken fick röra och peta på 98-åringen

Professorn plockade ut olika organ – och tog till och med ut 98-åringens hjärna. Det obskyra evenemanget på hotellet tog omkring tre timmar. Publiken bjöds hela tiden in att peta och känna på kroppen och olika lösgjorda kroppsdelar.

När New York Times kontaktade Jeremy Cilibertos änkaangående händelsen på hotellet i Portland blev hon förskräckt och chockad – för hon kände nämligen inte till det märkliga evenemanget.

– Mitt intryck var att det strikt skulle gå till medicinsk forskning, inte att hans kropp skulle visas upp för publik, säger änkan. För tidningen berättar änkan att hon var tvungen att ta sig samman när hon först fick höra vad hennes makes kropp användes till. Änkan kallar händelsen för ”morbid”.

Den betalande publiken bjöds in att vidröra den avlidne – efter att professorn styckat upp honom.

Änkan fick först reda på vad som hade hänt när tv-kanalen King 5 News rapporterade om händelsen. De skickade då en reporter till änkan som berättade vad som hänt med hennes makes kropp – som hade donerats till forskning.

Tv-kanalen intervjuade även begravningsentreprenören Mike Clark, som bor i Baton Rouge. Han var den som först tog hand om David Saunders kropp, innan den överlämnades till företaget Med Ed Labs.

”Vi ber om ursäkt”

I en intervju med kanalen berättar Mike Clark att han blev äcklad när han först hörde vad som hänt med 98-åringens kropp.

– Det gör mig verkligen ledsen över att den äldre herren inte fick den värdighet och respekt som han förtjänade i livets slut. Hans familj visste ju inte vad som skulle hända med hans kropp, säger han i ett uttalande till tv-kanalen.

Vem som tillåtit kroppen att obduceras framför publik är fortfarande oklart. Ansvaret läggs på både företaget Med Ed Labs, som sålt kroppen vidare – samt själva utförarna av det ”morbida” evenemanget Death Sciences.

Ägaren för Death Sciences Jeremy Ciliberto har beklagat händelsen.

– Vi förstår att det här evenemanget har orsakat familjen strass. Vi ber om ursäkt för det, säger han till King 5 News.

David Saunders kroppsdelar har nu återlämnats till familjen.

Foto: King 5 News

LÄS OCKSÅ: Jimmy Hayes dödsorsak fastställd – fruns chock: ”Visade inga tecken”

LÄS OCKSÅ: 32-årige Alex dog – flickvännen använde hans sperma och blev gravid

Foto: King 5 News

FRÅN FÖRSTASIDAN