Forskarna: Därför smittar omikron fler än delta

FOTO: JULIEN DE ROSA / AFP, Johan Nilsson / TT
Forskare i Hongkong har gjort en skrämmande upptäckt kring omikron.
Studien visar att den smittar 70 gånger snabbare än delta-varianten.
– Det övergripande hotet är tydligt, säger forskaren Michael Chan Chi-wai.

Inom bara en månad kommer omikron vara den dominerande virusvarianten i Europa, har EU-kommissionen varnat för. En ny studie från universitetet i Hong Kong bekräftar det som många forskare trott: Omikron är mer smittsamt än delta-varianten, men leder till färre fall av svår sjukdom.

Däremot har en tanke väckts om varför den ny varianten av viruset är så smittsam, skriver brittiska The Guardian.

Breaking
Ulf Kristersson sjuk i corona – befinner sig i karantän

Forskarna har undersökt vävnaden i bronkerna, luftrören mellan luftstrupen och lungorna. Det är här skillnaden blir tydlig, visar studien. Omikronviruset sprids nämligen 70 gånger snabbare än vad deltavarianten gör.

Professor Michael Chan Chi-wai är den som har lett arbetet med studien. Han är specialiserad på influensavirus och infektionssjukdomar och har tidigare forskat på flera olika coronavirus.

Han betonar att resultatet ska tolkas med viss försiktighet eftersom allvarlig sjukdom är beroende av fler faktorer än enbart hur snabbt viruset förökar sig i kroppen.

”Övergripande hotet från omikron är tydligt”

Avgörande är hur personens eget immunsystem svarar på omikronviruset och om immunförsvaret rusar och orsakar en så kallad cytokinstorm. Då riskerar kroppens organ att svikta och patienten kan i värsta fall avlida.

– Genom att smitta många fler människor kan ett väldigt smittsamt virus orsaka mer allvarlig sjukdom och död, trots att viruset i sig själv är mildare. Med tanke på studier som gjorts nyligen som visar att omikronvarianten delvis kan ta sig förbi immunitet från vaccin och tidigare sjukdom, är det övergripande hotet väldigt tydligt, säger han till The Guardian.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Professor Michael Chan Chi-wai.

Forskaren Michael Chan Chi-wai säger att hotet från omikron är tydligt.

Hongkong university, Johan Nilsson / TT

Forskarna har undersökt vävnadsprover från opererade patienter. På ett dygn hade omikron förökat sig 70 gånger snabbare, vilket forskarna tror är förklaringen till den snabba smittspridningen.

”Håller sig högre upp i luftvägarna”

Studien från universitet i Honkong är ännu inte faktagranskad och publicerad i en vetenskaplig tidskrift.

Men redan nu tycker den norska professorn och immunologen Anne Spurkland vid universitetet i Oslo att det är en positiv upptäckt.

– Studien pekar på att omikron smittar väldigt lätt, men kanske ger mindre allvarlig sjukdom eftersom den håller sig högre upp i luftvägarna som näsa och hals, säger hon till VG.

LÄS OCKSÅ: Därför tappar vissa luktsinnet helt av covid

LÄS OCKSÅ: 32-åriga Sophie är fullvaccinerad – får ändå inte covidpass

FOTO: JULIEN DE ROSA / AFP, Hongkong university, Johan Nilsson / TT

SENASTE NYTT!