Därför slutar Charlotte Kalla – efter plötsliga barnbeskedet under OS

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla lägger ned karriären.
Men redan nu kan hon ha fattat sitt stora framtidsbeslut.
– Det kan hända att vi redan har pratat om det, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.
0:34

Efter reklamen: Skidåkare räddar livet på kvinna som är fast under snön

(0:34)

Charlotte Kalla, 34, klassas som en av Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna. Efter världscupsdebuten 2006 har skidstjärnan radat upp priser och medaljer. I bagaget har hon bland annat tre OS-guld, sex OS-silver, tre VM-guld och tolv segrar i världscupen. Hon har även tilldelats Jerringpriset och Bragdguldet.

I tisdags meddelade Charlotte Kalla att hon lägger av. Symboliskt nog var det SM-veckan i Piteå som skulle bli hennes sista tävling, i det Norrbotten som hon tog sina första stavtag i som sjuåring.

– Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten väger tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära. Det jag kommer sakna allra mest är kicken av att vara i form, sa hon i ett pressmeddelande.

Bolaget drog in över 40 miljoner

Vad Charlotte Kalla ska göra efter elitkarriären är inte hugget i sten. Mycket av det som tidigare har lagts på träning, kommer nu kunna läggas på annat. Samtidigt behöver hon inte oroa sig för sin ekonomi.

Räkenskapsåret 1 juli 2020-30 juni 2021 visade att hennes bolag hade tillgångar på 41,6 miljoner kronor, enligt Expressen.

Managern Olle Håkanson säger till tidningen att Charlotte Kalla kommer fortsätta att odla sitt kommersiella varumärke.

– Rent kommersiellt så har Charlotte hunnit bygga upp ett varumärke. Det har man inte minst sett de senaste åren då hon har kämpat lite med resultaten. Hon har ju stått stadigt som varumärke under den tiden. Vi får väl se vad hon, jag och andra kommer fram till vad hon vill hålla på med, säger Olle Håkansson till Expressen.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla meddelade i tisdags att hon lägger ned elitkarriären. Vad hon ska göra nu är inte klart, men landslagschefen Anders Byström hintar om att man vill få in henne som ledare.

Fredrik Sandberg/TT
Breaking
Kallas chockbesked – därför lägger hon av helt

Mystiska beskedet: ”Kan hända att vi redan pratat”

Charlotte Kalla har inte bara hyllats för sina individuella framgångar och landslagschefen Anders Byström, 44, har beskrivit henne som en ”fantastisk lagspelare”. Nu hintar han om att man vill ta in henne som ledare.

– Det kan hända att vi redan har pratat om det. Hon sitter på oerhört mycket erfarenheter som skulle vara nyttiga för skidlandslaget och skidförbundet att ta vara på. Det kan finnas sådana tankar. Det finns absolut möjligheter där. Sedan måste hon vilja själv, säger Anders Byström till SVT Sport.

De egenskaperna har hon inte minst visat de senaste åren, när det gått lite tyngre för den annars så medaljrika skidlegendaren.

– Charlotte har varit oerhört bra i sådana sammanhang. Hon har hållit humöret uppe och är en fantastisk lagspelare, och har stöttat de andra när det gått tungt för henne. Hon har gjort det oerhört bra. Det är ingen självklarhet när man varit med så länge och haft de framgångarna som hon haft. Det är imponerande, säger Anders Byström.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla hyllas av landslagschefen Anders Byström, som beskriver henne som en ”fantastisk lagspelare”.

DEROS ANDERS/Aftonbladet
Vändningen efter Therese Johaugs avsked: ”Redan i sommar”

Lyxbeslutet med pojkvännen – galna husköpet

Förmodligen kommer Charlotte Kalla också ha mer tid över för både hus och pojkvännen Fredrik Karström. Paret har nyligen köpt ett riktigt lyxhus för 6,1 miljoner kronor i Sidsjö/Sallyhill i Sundsvall.

– Det är väl den bästa tiden som kommer nu. Men det har varit härligt att ha ett helt hus att landa i även under vintern, har Charlotte Kalla tidigare sagt till Expressen.

Pojkvännen Fredrik Karström jobbar till vardags som mäklare på Länsförsäkringar. Han har hela tiden varit ett stort stöd under Charlotte Kallas karriär. I en intervju med Sundsvall tidning berättade mäklaren, som även prisats för sina insatser på jobbet, om livet med skidstjärnan.

– Vi ses mer än man kan tro. Vi anpassar oss, det är oftast resor för henne över helgerna så vi ses på vardagarna. Landslaget reser själva men jag har varit med på några tävlingar, sa Fredrik Karström till tidningen.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla körde mixedstafett i världscupen i Falun tidigare i mars.

Ulf Palm/TT
Kallas framtidsbesked efter känsliga frågan – planerna med Fredrik

Drömmen om barn: ”Det vore fantastiskt”

Nyligen blev Charlotte Kalla moster till Sami, son till hennes yngsta syster, och i en intervju med Hemmets Journal inför OS 2022 berättade hon att mosterskapet fött en barnlängtan inom henne.

– Jag är jättestolt och imponerad över henne. Klart att det väcker speciella känslor i mig och det är väldigt roligt att vara moster. Vi försöker träffas så ofta som möjligt, sa Charlotte Kalla.

– Det vore fantastiskt att få bli mamma och jag hoppas verkligen att det kommer vara möjligt. Det är ju definitivt inget man bara kan ta för givet.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla på Arlanda efter vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea, 2018. Kalla tog ett guld och tre silver.

Sören Andersson/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

LÄS OCKSÅ: Charlotte Kalla avslöjar sin barnlängtan: ”Vore fantastiskt”

LÄS OCKSÅ: Petter Northug plötsliga känga till Frida Karlsson

Foto:

SENASTE NYTT!