TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Därför skiljer sig inte svenska kvinnor längre – experten förklarar

26 aug, 2022 
AvMaja Slobodnik
Därför skiljer sig inte svenska kvinnor längre.
År av instabilitet gör att färre skiljer sig.
Pandemi, höga räntor och krig i Europa är några av anledningarna till att vi stannar i våra äktenskap.
Annons
Förlorade bröllopsleken – brudgummen slår bruden brutaltBrand logo
Förlorade bröllopsleken – brudgummen slår bruden brutalt

Trots att de senaste åren varit utmanande med pandemi, isolering, en rubbad bostadsmarknad och krig, så är det allt färre svenska par som skiljer sig. Anledningen? Att skilsmässa innebär en ekonomisk risk.

Enligt siffror från de tre senaste åren har antalet ansökningar om skilsmässa minskat. Sveriges domstolar tog under första halvan av 2022 emot 15 911 ansökningar. Under motsvarande period ifjol var siffran 16 602 och år 2020 18 903.

"Stort beslut med många upplevda risker"

Aftonbladet har talat med Glenn Sandström, docent i historia med inriktning på demografi vid Umeå Universitet:

– Att kasta sig ut i ett singelliv och skaffa bostad innebär ett stort beslut med många upplevda risker, säger han.

Annons

Han förklarar att instabilitet i samhället och i världsekonomin innebär både kort- och långsiktiga konsekvenser. Osäkra tider tenderar bland annat få människor att skjuta upp livsavgörande beslut, som till exempel att gå skilda vägar.

När det kommer till män som tar initiativ att skilja sig handlar det främst om att de träffat en ny partner. Att pandemin bidrog till en mer isolerad vardag och en begränsat partnermarknad resulterade i att chansen att träffa någon ny minskade. Detta menar Glenn Sandström kan vara ytterligare en anledning till att antalet skilsmässor minskat.

Fler söker professionell hjälp

Charlotte Sander, relationsexpert och samtalsterapeut, som Aftonbladet har pratat med ser en ny trend i spåren av pandemin: fler par söker hjälp för sina relationsproblem. Hon tror främst att det är osäkerheterna som för människor närmre varandra.

– I Sverige har vi varit väldigt skyddade från allt. Man upplever kanske att farorna har kommit närmare. Man kanske tänker att ”vi har ju varandra, eller vi har bara varandra", säger hon till Aftonbladet.

"Skilsmässorna kommer att gå upp igen"

Glenn Sandström, docent i historia vid Umeå Universitet tror dock att den nedåtgående trenden snart kommer att vända.

– När saker och ting återgår till ett mer normalt läge, talar mycket för att skilsmässorna kommer att gå upp igen. Det är definitivt vad man förväntar sig kommer hända efter pandemin, berättar han för Aftonbladet.

FOTO: FOTO: Janerik Henriksson/TT

Annons