TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Därför röker gravida mamman trots bebisen i magen: ”Löjligt friska”

24 maj, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Mel Fallowfield
Mel rökte 20 cigaretter om dagen när hon blev gravid.
Då kunde hon inte sluta.
”Båda mina söner är löjligt friska”, skriver hon.
Annons
Båten exploderar i hamnen – kvinnan flyger ivägBrand logo
Båten exploderar i hamnen – kvinnan flyger iväg

Mel Fallowfield, 49, rökte som en borstbindare och hade inga planer på att sluta. Men när hon under semestern i Mauritius 2006 fick veta att hon var gravid behövde hon tänka om.

Hon började avstå lyxdrinkarna, mjukostar och charkuterier. Rökningen var det svårare att bryta med. Trots att hon visste om de ökade riskerna med för tidig födsel, missfall och plötslig spädbarnsdöd fortsatte hon.

”Jag blev sjuk av all abstinens, mina händer brukade skaka när jag greppade efter cigarettpaketet. Jag stoppade ut cigaretten halvvägs, men kunde inte sluta dra”, skriver Mel Fallowfield i The Sun.

Mel Fallowfield
När Mel Fallowfield blev gravid klarade hon av att skippa alkohol, ost och charkuterier – men inte att lägga av med rökningen.

”Jag gömde min graviditet”

Innan graviditeten rökte Mel Fallowfield 20 cigaretter om dagen. Hon fick höra av läkare att det kunde vara farligt att bara sluta helt och valde successivt att dra ned konsumtionen.

Annons

”Jag lyckades kapa till fem cigaretter om dagen, men kände mig fortfarande tyngd av skam. Jag gömde min graviditet så länge jag kunde för att slippa anklagande blickar”.

Mel Fallowfield
Mel Fallowfield kände sig tyngd av skam – men lyckades ändå inte sluta röka förrän två veckor innan förlossningen.

Började röka igen – blev gravid

När Mel Fallowfield var i vecka 31 lyckades hon spola ciggen. Två veckor senare föddes sonen Ed. Efter förlossningen började hon röka igen och när hon tre år senare blev gravid med sitt andra barn började samma resa om igen.

Tre månader in i graviditeten lyckades hon lägga av med rökningen. Den här gången tog hon hjälp av hypnosterapi. Tre veckor efter sonen Berties födsel började hon igen.

”Båda mina söner är löjligt friska”

Först när hon drabbades av bröstcancer 2017 spolade hon cigaretterna för gott. I dag är hon ångerfull att hon rökte under graviditeterna och tror att beslutet grundade sig i någon form av förnekelse.

”Båda mina söner är löjligt friska. Men jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig om de inte var det – bara tanken på det gör mig illamående”.

Mel Fallowfield
Mel Fallowfield lyckades spola röken efter flera år av cigaretter.

Foto: Youtube, Privat

Annons