Därför röker gravida mamman trots bebisen i magen: ”Löjligt friska”

Mel Fallowfield

Mel rökte 20 cigaretter om dagen när hon blev gravid.
Då kunde hon inte sluta.
”Båda mina söner är löjligt friska”, skriver hon.
0:35

Efter reklamen: Båten exploderar i hamnen – kvinnan flyger iväg

(0:35)

Mel Fallowfield, 49, rökte som en borstbindare och hade inga planer på att sluta. Men när hon under semestern i Mauritius 2006 fick veta att hon var gravid behövde hon tänka om.

Hon började avstå lyxdrinkarna, mjukostar och charkuterier. Rökningen var det svårare att bryta med. Trots att hon visste om de ökade riskerna med för tidig födsel, missfall och plötslig spädbarnsdöd fortsatte hon.

”Jag blev sjuk av all abstinens, mina händer brukade skaka när jag greppade efter cigarettpaketet. Jag stoppade ut cigaretten halvvägs, men kunde inte sluta dra”, skriver Mel Fallowfield i The Sun.

Mel Fallowfield

När Mel Fallowfield blev gravid klarade hon av att skippa alkohol, ost och charkuterier – men inte att lägga av med rökningen.

Youtube

”Jag gömde min graviditet”

Innan graviditeten rökte Mel Fallowfield 20 cigaretter om dagen. Hon fick höra av läkare att det kunde vara farligt att bara sluta helt och valde successivt att dra ned konsumtionen.

”Jag lyckades kapa till fem cigaretter om dagen, men kände mig fortfarande tyngd av skam. Jag gömde min graviditet så länge jag kunde för att slippa anklagande blickar”.

Mel Fallowfield

Mel Fallowfield kände sig tyngd av skam – men lyckades ändå inte sluta röka förrän två veckor innan förlossningen.

Youtube

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Började röka igen – blev gravid

När Mel Fallowfield var i vecka 31 lyckades hon spola ciggen. Två veckor senare föddes sonen Ed. Efter förlossningen började hon röka igen och när hon tre år senare blev gravid med sitt andra barn började samma resa om igen.

Tre månader in i graviditeten lyckades hon lägga av med rökningen. Den här gången tog hon hjälp av hypnosterapi. Tre veckor efter sonen Berties födsel började hon igen.

Barnet blir attackerad av arg koala

Se klippet här!

”Båda mina söner är löjligt friska”

Först när hon drabbades av bröstcancer 2017 spolade hon cigaretterna för gott. I dag är hon ångerfull att hon rökte under graviditeterna och tror att beslutet grundade sig i någon form av förnekelse.

”Båda mina söner är löjligt friska. Men jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig om de inte var det – bara tanken på det gör mig illamående”.

Mel Fallowfield

Mel Fallowfield lyckades spola röken efter flera år av cigaretter.

Privat

Foto: Youtube, Privat

SENASTE NYTT!