Snart införs covidpass – hur funkar det för just mig?

Lena Hallengren och en mobil med covidpass.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Johan Jeppsson/TT
I onsdags kom beskedet:
Från 1 december är det covidpass som gäller när du går på större sammankomster inomhus.
Är du inte vaccinerad? Då finns två andra viktiga bevis att ha koll på – särskilt om du ska resa.

Från första december gäller covidpass på arrangemang och sammankomster inomhus med över 100 deltagare, sa socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på onsdagen.

Kärt barn har många namn. Covidpass och vaccinbevis kallas formellt för covidbevis.

Här gäller covidpass

Covidpassen gäller personer över 18 år och allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Beslutet berör besök på till exempel teatrar, bio, konserter och idrottsevenemang. Arrangören kan välja att antingen ha strängare restriktioner eller covidpass, rapporterar Sveriges radio.

Restaurangbesök kommer inte att omfattas av vaccinbevis, om det inte bjuds på musik, dans eller underhållning. Inte heller kollektivtrafik, butiker eller skolor räknas som allmänna sammankomster.

Så gör jag för att beställa och ladda ner mitt eget covidbevis

Att få tag i sitt pass är enkelt om du är fullvaccinerad. Du laddar ner det från sajten covidbevis.se till din telefon, surfplatta eller dator med hjälp av bank-id. Du kan också skriva ut ditt covidbevis eller ladda ner det så du har det tillgängligt även då du inte har tillgång till internet.

Covidpass är giltiga i 90 dagar från att det hämtas ut, sedan måste ett nytt bevis beställas.

ÅNGRAR SIG Nu överger svenskarna sina pandemihundar

Jag har nyligen fått vaccin – när kan jag få mitt covidbevis?

Har du nyligen vaccinerat dig? Då får du räkna med ungefär sju dagar från vaccination innan du kan hämta ditt vaccinationsbevis. Det beror på att vården måste hinna rapportera in att du fått vaccin mot covid-19.

Jag har inte bank-id, kan jag ändå beställa covidpass?

Ja, om du inte har någon e-legitimation kan du beställa ett covidpass via E-hälsomyndighetens hemsida. Räkna med att det tar 5 till 10 dagar att få ditt covidpass på detta vis.

Covidpass i mobilen.

Covidpass gäller snart om du ska på exempelvis en konsert med publik på fler än 100 personer.

Johan Jeppsson / TT

Hur gör jag om jag inte har ett covidbevis?

Förändringen innebär inte något krav på att visa upp ett vaccinationsbevis, men de som inte gör det behöver följa vissa restriktioner, enligt kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), skriver Aftonbladet.

Är du inte vaccinerad men vill resa? Då kan du få ett testbevis på att du inte är smittad eller ett tillfrisknandebevis som visar att du blivit frisk efter en covidinfektion. Du kan läsa mer om de olika bevisen längre ner.

Hur får jag ett testbevis?

Om du inte är vaccinerad mot covid-19 kan du behöva ett bevis på negativt test för att få resa in i ett annat land. Om du testar negativt kan hämta och ladda ner ett testbevis.

Ditt testbevis är giltigt i några få dagar. Du måste själv ta reda på hur länge ett negativt test gäller för ditt resmål.

Du kan inte använda dig av äldre testresultat eller test som du tar själv hemma. Testet måste tas av behörig hälso- och sjukvårdspersonal eller annan kvalificerad testpersonal och personalen måste fysiskt utföra provet på dig. Kontrollera med vårdgivaren som gör testet om hur lång tid det tar att få resultatet.

Att få ett testbevis kostar inget, men det kan kosta pengar att göra själva testet. Testet måste utföras hos en vårdgivare som är ansluten till tjänsten Covidbevis.

Vårdpersonal utför coronatest på äldre kvinna.

För att få ett giltigt testbevis måste coronatestet utföras av behörig personal.

Julian Stratenschulte

Hur får jag ett tillfrisknandebevis?

Har du varit sjuk i covid-19 och vill visa att du är frisk behöver du ett tillfrisknandebevis. Det måste ha gått 11 dagar från att du testat positivt för covid-19 innan du kan hämta ut beviset från vården. Du kontaktar din vårdgivare via 1177.se när det är dags för att hämta ett tillfrisknandebevis.

För att få ett tillfrisknandebevis krävs att du testat dig negativt hos hälso- och sjukvårdspersonal eller annan behörig testpersonal som utför testet på dig. Egenprovtagning och självtester gäller inte för tillfrisknandebevis, enligt EU-förordningen.

LÄS OCKSÅ: Årets julklapp 2021 väcker kritik – pandemin är inte över än

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterska misstänks ha gett bluffvaccin

FOTO: Fredrik Sandberg / TT, Johan Jeppsson / TT, Julian Stratenschulte / DPA

Senaste nytt