TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

SVT-kollegornas hårda kritik mot Carina Bergfeldt – efter händelsen

30 aug, 2021 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Carina Bergfeldt får kritik från SVT-kollegan.
SVT-profilen Carina Bergfeldt har hamnat i blåsvädret – igen.
Denna gång kommer kritiken inifrån SVT – nämligen från Axel Gordh Humlesjö, reporter på ”Uppdrag granskning”, som ryter ifrån mot kollegan.
– SVT:s ledning måste sätta ner foten, säger han till Expressen.
Annons
David Sundin berättar om sitt shoppingberoende i en intervju med Carina BergfeldtBrand logo
David Sundin berättar om sitt shoppingberoende i en intervju med Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt har hamnat i flera uppmärksammade situationer i de senaste veckorna. En av dessa är att hon startade en insamling till Afghanistan på sin Instagram. Något den folkära SVT-profilen fått hård kritik för, rapporterar Expressen.

En annan händelse som uppmärksammats är den tjejfest Carina Bergfeldt deltog i, där flera toppolitiker deltog, som Annie Lööf (C) och den förre detta partiledaren för Socialdemokraterna, Mona Sahlin.

Ställer inte upp på intervju – är ”superupptagen”

När Medierna i P1 vill intervjua SVT-profilen, meddelar SVT:s presstjänst att hon är ”superupptagen”

Samtidigt vill hon inte intervjuas utan hälsar via presstjänsten att hon är superupptagen, rapporterar Medierna i P1. Något som fick reporten Axel Gordh Humlesjö på ”Uppdrag granskning” att reagera. I ett Facebook-inlägg ryter reporten ifrån och kallar det för ett ”politikersvar”.

Uppdrag gransking-reporten kallar det för ”politikersvar”.

I inlägget skriver SVT-reporten att Carina Bergfeldt borde tänka om, eftersom att journalister i regel avskyr när makthavare inte ställer upp på intervjuer.

”Det finns en sak som vi journalister avskyr mer än mycket: när makthavare inte ställer upp och svarar på våra frågor. Så när vi själva granskas kan vi inte göra annat än att ställa upp och svara så gott vi kan”, skriver han i inlägget.

Annons

”Att då å ena sidan gå på gala och njuta av privilegierna av att vara högt upp i mediatoppen och samtidigt hälsa via presstjänsten att man är "superupptagen" är helt enkelt inte ok. Så tänk om och ställ upp, Carina Bergfeldt”, fortsätter han.

SVT och SR-profiler instämmer i kritiken

Många instämde i ”Uppdrag gransking”-reporten Axel Gordh Humlesjö inlägg. Under inlägget kommenterar bland annat SVT:s förre detta politiska kommentator, K-G Bergström att han instämmer med reporten. Andra som instämde var den förre detta chefen för Ekotredaktionen på Sveriges Radio, Staffan Sonning.

Fick pris på Kristallen som ”Årets kvinnliga programledare”.

Under Kristallen-galan, som hölls under fredagen, prisades Carina Bergfeldt som ”Årets kvinnliga programledare”. I början av året hade hennes talkshow premiär, som gick under hennes eget namn ”Carina Bergfeldt”, där hon bland annat intervjuade den ”tjänstlediga” centerpolitikern Fredrick Federley och statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven.

Annons

SVT har ”noterat” inlägget

Till Expressen säger Axel Gordh Humlesjö att han ser Carina Bergfeldt som en vän och att SVT behöver henne – men att man även kan ställa högre krav, där av sitt kritiska inlägg. Hans kritik ska ses mer mot SVT:s ledning, menar han. Tidningen har även fått svar från SVT:s HR- och kommunikationsredaktör Sabina Rasiwala. I ett sms till Expressen skriver hon att hon noterat inlägget.

”Jag har noterat Axel Gordh Humlesjös inlägg. Det står våra medarbetare fritt att välja när de ska uttala sig. I det här fallet har Carina Bergfeldt kommenterat sitt inlägg vid flera tillfällen. Jag är själv ansvarig för SVT:s presstjänst och jag tycker att de gör ett väldigt bra jobb, men lyssnar självklart på det som gör oss bättre.”, skriver HR- och kommunikationsredaktör till tidningen.

Hänt har sökt Carina Bergfeldt men inte fått något svar.

Foto: Pernilla Thelaus PETH, WIXTRÖM JIMMY/Aftonbladet

Annons