Bonden Andreas ryter ifrån mot nedskräpare: ”Så fruktansvärt onödig”

En liten ölburk kan i naturen kan ha katastrofala följder. Bonden Andreas Bergmark, 34, berättar att han har fått ta bort flera djur på grund av slarvet.
Exklusivt

En liten ölburk kan i naturen kan ha katastrofala följder. Bonden Andreas Bergmark, 34, berättar att han har fått ta bort flera djur på grund av slarvet.

Foto: EVA CARLSSON
Bonden Andreas Bergmark varnar nu för skräp i naturen kan ha katastrofala konsekvenser.
En liten ölburk i diket kan ta livet av flera kor om det vill sig riktigt illa.
– Jag känner besvikelse. Det är så fruktansvärt onödigt, säger Andreas Bergmark, till Hänt.

Under pandemin har många länder haft sina gränser stängda för utländska turister. Vilket har fått många semestersugna svenskar att vända blicken inåt mot Sverige. Många trängs på fulla stränder, överbokade campingar – och ger sig ut i naturen för att fira semestern hemmavid.

”Sista veckorna här har vi plockat skräp flera gånger, när vi är i beteshagarna och räknar in djuren”, säger 34-åriga bonden Andreas Bergmark till Hänt.

Foto: EVA CARLSSON

En som har lagt märke till skillnaden är bonden Andreas Bergmark, 34. Omkring tre mil söder om Skellefteå finns Vallen. Där har Andreas sin gård, tillsammans med sin familj. På gården finns det en trupp på omkring 165 nötdjur, av sorten Angus. I sommar har dessutom vädret varit bra för bonden Andreas Bergmark, vars vallar har vuxit fint med gräs inför vintern.

Men det finns ett bekymmer som han nu vill varna för. Något många bönder har rapporterat om sker allt för ofta. Efter att turismen har exploderat i Sverige under pandemin hittas allt mer skräp längs de svenska vägarna, något lokala P4 Västerbotten tidigare har rapporterat om.

En liten ölburk, slängd i ett vägdike, eller än värre i en vall, kan ha katastrofala konsekvenser.

– Sista veckorna här har vi plockat skräp flera gånger, när vi är i beteshagarna och räknar in djuren, säger Andreas Bergmark till Hänt.

Bonden Andreas Bergmark: Största problemet är ölburkar

Andreas Bergmark förklarar varför en ölburk, som är slängd i diket kan vara farlig.

– Största bekymret vi har är ölburkar, eller annat skräp, som kastas från vägen. Man har ju känslan att det slängs direkt från bilarna. Det är inte alltid det hamnar inne på längderna, men de klipper ju vägslänter här. Då snärtas små bitar in.

I Sverige använder sig många bönder av ensilage, för att kunna bevara gräset från vallen över vintern. Det är en process där gräset klipps, för att sedan buntas ihop i ofta stora vita ”bollar”, eller rundbalar. Som ofta syns från väg, eller tågspår om man reser genom Sverige. Gräset klipps ner, bevaras i den lufttäta förpackningen, för att sedan ges till djuren under vintertid.

SVETTIGT! Sophie får orgasm när hon tränar – tappat 38 kilo

En slängd aluminiumburk som då ligger i gräset, som sedan klipps ner till mindre beståndsdelar, kan därav ha katastrofala följder. Långt efter att burken är slängd i naturen.

Har tvingats avliva flera djur

– Vi tar rundbalar på allting. Så det strimlas upp och hamnar i fodret. Det är främst ölburkar, eller läskburkar som är det stora problemet. Men det kan även vara annat skräp. Som soppåsar. Även mjuka sakar är inte speciellt bra för djuren att få i sig, säger bonden.

Bonden Andreas Bergmark berättar att de flera gånger ha fått ta bort djur, eftersom de svalt bitar från en ölburk.

– Tyvärr har det hänt oss några gånger. Det har även hänt de flesta kollegorna som är lite större, samt har en närhet till vägar. Det här är ett stort problem, säger han och fortsätter:

Andreas Bergström är positiv till turism. Men berättar att det även har konsekvenser. Som att allt mer skräp slängs. ”Det har ökat i år”, berättar han för Hänt.

Foto: EVA CARLSSON

– Och det har också ökat i år. Hemestrandet har ökat enormt med covid. Det är positivt med turism, är superroligt att folk vill upptäcka Sverige och här lokalt i Västerbotten. Men det finns bekymmer. Många promenerar också rakt genom vallar och åkrar.

Andreas Bergström: ”Ren lathet”

Men skräpet har ökat med turism. Andreas Bergström, som är engagerad i LRF, tror att det främst beror på okunskap från människor som inte varit i området innan. Men även ren lathet.

– Mycket handlar om lathet, men även om okunskap. Man förstår inte. Okunskapen hos allmänheten vad en liten ölburk kan ställa till med. Med mer turism ökar risken för nedskräpning, tyvärr, säger han till Hänt.

LÄS OCKSÅ: Amandas svåra chock efter snuskiga upptäckten bakom sonens säng

LÄS OCKSÅ: Veronika på fisketur med björnen Archie – oväntade bilderna

Foto: EVA CARLSSON