Björn Natthiko Lindeblad öppnar upp om ALS-kampen – rörande orden

Björn Natthiko Lindeblad

Björn Natthiko Lindeblads diagnosticerades med ALS 2018 – och fick veta att han hade mellan ett till fem år kvar i livet.
Nu reflekterar han över livets slutskede i ett rörande inlägg på Instagram.
”Du är helt ensam, helt plötsligt”, skriver han.
Katten Midas har fyra öron
Slå på ljud

Björn Natthiko Lindeblads, 60, livshistoria har berört och engagerat ett helt land. Dels att han bytte spår i livet, gick från civilekonom till buddhistmunk i Thailand, och dels för sin kamp mot sjukdomen ALS, som han diagnosticerades med 2018.

Hyllade sommarprat har varvats med uppmärksammade intervjuer i morgonsoffor. I en intervju i Skavlan förra året berättade han om den fruktansvärda sjukdomen och hur hans kropp successivt bryts ned.

– Jag kan inte lyfta händerna. Jag kan inte hålla ihop tummen och pekfingret. Händerna är ganska obrukbara. Jag kan inte stå eller gå utan stöd. Jag kan inte klä på mig, kan inte klä av mig. Jag behöver hjälp i badrummet och i duschen, sa Björn Natthiko Lindeblad i programmet.

Björn Natthiko Lindeblad

Björn Natthiko Lindeblad har flera gånger pratat om kampen mot ALS.

Claudio Bresciani/TT

”Jag är mest rädd för slutet”

Läkarna gav Björn Natthiko Lindeblad mellan ett och fem år att leva. I intervjun med Fredrik Skavlan sa han att han var mest rädd för slutet och att han inte hade något svar på vilka livsuppehållande åtgärder han ville ha i slutskedet av livet.

– Det vanligaste sättet man går bort på i den här sjukdomen är att andningen fallerar. I bästa fall somnar man in av koldioxidförgiftning i lungorna på natten. Men tanken på att behöva ta beslut kring respirator, sondmatning, hål i halsen för att fortsätta andas och så där, där har jag inte bestämt mig för hur mycket jag är beredd att utsätta mig för än.

Björn Natthiko Lindeblad

Björn Natthiko Lindeblad var förra året aktuell med boken ”Jag kan ha fel – och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”.

Thomas Karlsson/DN/TT

Björns rörande inlägg på Instagram

I ett rörande inlägg på Instagram reflekterar Björn Natthiko Lindeblad över livet och om kampen som en dag kommer kommer ta hans liv. Han liknar sin situation vid ett älskat husdjur, ett husdjur som är allvarligt sjukt.

Du ser hur djuret blir allt sämre, hur det lider och hur glädjekällorna tunnas ut en efter en.

”Det kommer kanske en dag när du känner att den största kärlekshandlingen vore att ta din ögonsten till veterinären, och få hjälp att ge hen en smärtfri och värdig död. Av kompetent personal, med hjärtat på rätta stället”, skriver han.

Björn Natthiko Lindeblad

Björn Natthiko Lindeblad delar med sig av kampen mot ALS i ett nytt inlägg på Instagram.

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

”Du är helt ensam, helt plötsligt”

Den möjligheten finns att få för djur i Sverige – men inte för människor. Björn Natthiko Lindebland har inte möjligheten att sätta punkt för sjukdomen, även om han skulle vilja det.

”Vet du vad? Just där och då överger hela det svenska omsorgs-maskineriet dig. Du är helt ensam, helt plötsligt. Det finns idag inget lagligt sätt i Sverige att få hjälp med detta av yrkeskunnig personal i en trygg och värdig miljö”, skriver han.

Han tycker att politiker duckat frågan i 40 år. I stället landar det i en fråga om pengar, om vem som har råd att söka hjälp utomlands.

Råkar du ha närmare en kvarts miljon över i kalla cash på banken, ett ostrons tålamod, och är hög-kompetent på engelska, nätverkande och digital administration, så kanske, kanske du kan få hjälpen du behöver i Schweiz.

LÄS OCKSÅ: OS-hjälten Olivia, 24, hittad död: ”Fruktansvärd smärta”

LÄS OCKSÅ: 25-åriga mamman hittads död – vännernas starka ord

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Thomas Karlsson/DN/TT, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN