Björn Ferry sågar valet – varningen till Frida Karlsson: ”Underskattar”

02 jun, 2022 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318
Alex Hartelius
Björn Ferry och Frida Karlsson
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar det svenska landslaget.
Då rasar tidigare skidstjärnan Björn Ferry.
– Det kommer de att bli varse när de står utanför, säger han till Aftonbladet.
Annons
Svenskt världsrekord – railar 154,49 meter på skidor
Svenskt världsrekord – railar 154,49 meter på skidor

Frida Karlsson, 22, och Maja Dahlqvist, 28, har beslutat sig för att lämna det svenska landslaget. Beslutet grundar sig i att skidstjärnorna vill träna på egen hand.

De försökte kompromissa och erbjöd sig att träna gratis med landslaget i utbyte mot att få några träningsdagar på hemmaplan, något som de upplevde att Skidförbundet inte var villiga att gå med på.

– Och det gör mig besviken, jag hade gärna sett att det gått att nå en kompromiss. Jag tror extremt mycket på det jobb jag gör på hemmaplan. Och vill ge mig chansen att utveckla det, sa Frida Karlsson till Expressen.

Frida Karlsson
Frida Karlsson, 22, lämnar det svenska landslaget för att träna på egen hand.

Maja Dahlqvists ilska: ”Låter ju som...”

Recept.se Nyhetsbrev

Även Maja Dahlqvist var av samma åsikt. Hon var inte alls nöjd med hur Skidförbundet gick ut med nyheten. I pressmeddelandet stod det att de tackat nej till avtalet, vilket inte stämde helt och hållet.

Annons

– Det låter ju som om vi inte ställer upp för laget och för sporten. Det är inte det det handlar om. Jag kan egentligen bara tala för mig själv men både jag och Frida är väldigt drivande i att utvecklas och ge och ta och hjälpa varandra som lag och grupp. Det är inte det som hela beslutet grundar sig i, sa Maja Dahlqvist.

Maja Dahlqvist
Maja Dahlqvist lämnar det svenska landslaget för att träna på egen hand.

Björn Ferry sågar beslutet: ”Underskattar”

Den tidigare skidstjärnan Björn Ferry, 43, tycker att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist gör ett misstag. Han tror att de kommer inse att det är mycket man måste göra för att träna och planera läger själva.

– Jag tror att de underskattar vad de har haft. De är fullt medvetna om vad som inte fungerat, men mindre medvetna om vad som har fungerat. Det kommer de att bli varse när de står utanför: ojdå, det var ganska mycket man måste göra själv, säger den tidigare skidskytten, säger han till Aftonbladet.

Björn Ferry
Björn Ferry sågar beslutet.

Hyllar Magdalena Forsberg

Björn Ferry tror också att det kommer påverka yngre skidstjärnor som har skidstjärnorna som förebilder. När han själv kom med i landslaget gjorde Magdalena Forsberg sitt sista år.

Annons

– Det var en enorm fördel att ha henne i laget. Annars vore där bara ett gäng halvrisiga killar, vad skulle de lära mig om livet som elitidrottare? Därför var det viktigt att Charlotte Kalla var med sista året, som en förebild för de unga. Och därför är det viktigt att Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn är en del av landslaget. För sig själva och för de andra, säger Björn Ferry.

Foto: GIAN EHRENZELLER, Karin Törnblom/TT, EMMALISA PAULY / EXP / TT

Annons