storbritannien

BEKRÄFTAT: Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister

Liz Truss avgår som premiärminister.

FOTO: Toby Melville, Jessica Taylor/TT
Storbritanniens premiärminister Liz Truss, 47, avgår efter den senaste tidens kaos.
– Givet situationen kan jag inte leverera på det mandatet som jag valdes på, och jag har därför pratat med kungen och meddelat att jag avgår, säger hon på en pressträff utanför 10 Downing Street.

Efter reklamen: Liz Truss avgår som premiärminister för Storbritannien

Slå på ljud

Elizabeth ”Liz” Truss tillträdde som premiärminister den 6 september i år och efterträdde kritiserade Boris Johnson, 58, även som ledare för Konservativa partiet (även kallat Tory, anhängarna tories).

– Tillsammans kan vi rida ut den här stormen, sa hon under sitt öppningstal.

Tiden som brittisk premiärminister har dock kantats av ekonomisk kris, tillbakadragna budgetar och ministrar som hastigt avgått.

”En fighter, inte en quitter”

Onsdagen den 19 oktober blev hon hårt ansatt under en frågestund i det brittiska underhuset. Anledningen var att hon sparkat finansministern Kwasi Kwarteng och i stället plockat in Jeremy Hunt. Hon möttes av hånskratt och häcklande. Bara timmar senare avgick inrikesministern Suella Braverman.

– Jag är en fighter. Inte en quitter, svarade Truss då.

Truss blev hånad i underhuset.

Liz Truss blev under onsdagen hånad i det brittiska underhuset, the House of Commons. Då stod hon på sig – mindre än ett dygn senare hade hon avgått.

FOTO: House of Commons/TT

Nu avgår hon redan, efter endast 44 dagar. Hon blir därmed den premiärminister i Storbritannien som suttit kortast tid vid makten. Näst kortast tid satt George Canning som bara var premiärminister i fyra månader eftersom han dog i tuberkulos 1827, skriver TT.

”Kan inte leverera på det mandatet”

Hon inledde sitt avgångstal genom att påpeka att hon tillträdde i en tid med både globala och inhemska ekonomiska problem samt världspolitiska konflikter.

– Jag tillträdde under en svår ekonomisk och instabil tid. Familjer och företag oroades för hur de skulle ha råd att betala sina räkningar. Jag valdes med mandat för att förändra det, och vi levererade på elräkningar och på att kapa folkförsäkringssystemet, säger hon enligt Aftonbladet och fortsätter:

– Givet situationen kan jag inte leverera på det mandatet som jag valdes på, och jag har därför pratat med kungen och meddelat att jag avgår.

En ny premiärminister väljs inom en vecka. Under tiden sitter Truss kvar.

FOTO: Toby Melville, Jessica Taylor/TT, House of Commons/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN