sjukdomar

Beckys trodde sonen var magsjuk – var nära att dö: ”Lyckligt lottad”

Toby, 8, fick en livshotande sjukdom och blev hjärnskadad.

FOTO: SWNS
Det som såg ut att vara en vanlig magbakterie visade sig vara något helt annat.
Toby, 8, fick en dödlig diagnos, men klarade sig mirakulöst nog.
– Jag känner mig lyckligt lottad för många barn klarar sig inte, säger mamman Becky enligt The Sun.
3-årige Albies kärleksförklaring till sin syster
0:28

Efter reklamen: 3-årige Albies kärleksförklaring till sin syster

(0:28)

Slå på ljud

Världen brakade samman för Becky Kennedy, 35, när hennes son Toby, 8, diagnostiserades med en dödlig sjukdom i november 2021.

Till en början hade pojken feber och hans mamma trodde att det var en vanlig magsjuka eller något annat virus. Eftersom hon var orolig åkte de in till akutmottagningen på The Great Western hospital i engelska Swindon. Därifrån blev han transporterad till barnakuten på Bristol Royal Hospital.

– Han hade först nacksmärtor och feber. När han fick anfall – kroppen skakade och jag fick hålla uppe hans nacke – åkte jag och en vän in med honom. Där röntgade de honom och sen skickades vi vidare för att göra flera tester, säger Becky enligt The Sun.

Kunde inte röra sig eller prata

Han diagnostiserades med meningokockinfektion, vilket orsakar blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Sjukdomen har ett snabbt händelseförlopp och dödligheten är hög. Tillståndet är livshotande om det inte behandlas snabbt.

Toby blev förlamad och kunde inte röra på den vänstra sidan av kroppen. Armar och ben domnade bort och hans talförmåga försvann hastigt. Läkarna gav honom 9 procents chans att överleva. Mamman var i chock eftersom Toby var vaccinerad mot sjukdomen.

Meningokockinfektion sprids oftast från människor som har viruset i halsen eller näsan, men som inte är sjuka själva. Pussar, nysningar och hosta sprider smittan.

Meningokockinfektion sprids oftast från människor som har viruset i halsen eller näsan, men som inte är sjuka själva. Pussar, nysningar och hosta sprider smittan.

FOTO: SWNS

Mirakulöst nog överlevde Toby, men han fick tillbringa åtta månader inne på sjukhuset. Eftersom han fick en stor hjärnskada – nu har han en mental kapacitet som en 2-åring – behövde han lära sig att gå igen.

– Jag var väldigt upprörd att han var hjärnskadad, jag frågade sköterskorna hela tiden om han skulle överleva. Jag känner mig lyckligt lottad för många barn klarar sig inte, säger hon.

”Bästa födelsedagspresenten någonsin”

I dag får han specialundervisning för att lära sig de mest basala kunskaperna han behöver för att klara sig, typ att äta och dricka. Enligt Becky går det bra för honom. Han har lärt säg att säga ”mamma”, ”nej” och ”ja” igen. I februari 2022, på sin mammas födelsedag, tog han sina första steg efter sjukdomen.

– Det var underbart. Den bästa födelsedagspresenten jag någonsin kunnat önska mig. Han gick fram och tillbaka och mallade sig framför sköterskorna. De kunde inte tro sina ögon. Nu går han jättebra och behöver inte sin rullstol, säger hon glatt och fortsätter:

Toby älskar att vara med sin lillebror Theo.

Toby älskar att vara med sin lillebror Theo.

FOTO: SWNS

– Han får väldigt mycket hjälp i skolan och hans nästa mål är att använda sitt vänstra ben lite mer. Varje gång han gör ett framsteg får jag ett stort leende på mina läppar. Han är en busig liten apa som älskar att vara med sin nya lillebror Theo, säger Becky.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN