Barbados gör sig av med drottning Elizabeth – väljer 72-årig president

Barbados gör sig av med drottning Elizabeth – väljer 72-årig president

Önationen Barbados överger nu brittiska drottnings Elizabeth.
En president har valts – och ska sväras in i slutet av november.
Samtidigt i Storbritannien har den 95-åriga drottning åkt in på sjukhus, rapporterar Reuters.

Videon kunde inte hittas

Den 30 november ska nuvarande Sandra Mason sväras in som president över önationen Barbados. I dag är Sandra Mason landets general-guvernör och blir landets första president, efter att man kastat den 95-åriga drottning Elizabeth över bord, skriver al-Jazeera.

På dagen då Barbados nya president ska sväras in, var det 55 år sedan nationen slog sig fri som brittisk koloni. Drottning Elizabeth var då också drottning över landet. Under åren som fri nation har Barbados behållt henne som statsöverhuvud.

”Vägen till republik”

Under onsdagen valdes general-guvernör Sandra Mason, 72, med en två tredjedelars majoritet i landets parlament. I ett pressmeddelande skriver regeringen i Barbados att detta är ”vägen till republik”.

Barbados blev självständigt 1966. Omkring 300 000 personer bor på ön som ligger i Västindien. Sedan landet blev självständighet har landet behållit goda relationer till Storbritannien och landets kungahus. Under 55 år har drottningen varit landets statsöverhuvud. Men nu är öborna trötta på att representeras av en annan önation, på andra sidan Atlanten. På senare år har röster höjts i landet att klippa banden till kungahuset.

72-åriga Sandra Mason har varit en viktig person för Barbados. Hon är en utbildad jurist och var den första kvinnan i landet som lett landets hovrätt. Hon har sedan 2018 varit landets general-guvernör.

Ett spännande ögonblick i landets historia

Premiärministern i Barbados, Mia Mottley, kallade händelsen för ”ett spännande ögonblick” i landets historia.

– Vi har just valt oss en kvinna som är unikt och passionerad Barbados-bo. Hon låtsas inte vara något annat och återspeglar landets värderingar väl, premiärminister Mia Mottley efter att Sandra Masons valdes.

Barbados kastar drottningen över bord – väljer 72-årig president istället.

Foto: Steven Paston

Storbritannien håller andan – drottningen på sjukhus

I Storbritannien har reaktionerna varit måttliga. Men kungahuset och drottning Elizabeth har trots den milda reaktion varit på allas läppar. Den 95-åriga drottningen har nämligen tillbringat natten till torsdagen på sjukhus, skriver flera internationella medier enligt uppgifter från Buckingham Palace.

Drottningen ska enligt kungahuset inte vara smittad av covid-19, men annars har Buckingham Palace varit sparsmakad med uppgifter till varför drottningen lades in på sjukhus. Drottning Elizabeth ska ha ställt in en resa till Nordirland och stannade hemma i Windsor Castle, London.

”Efter medicinsk konsultation bestämdes det att drottningen skulle vila ett par dagar på sjukhus. Under onsdagseftermiddagen åkte hon in till sjukhus för läkarundersökning”, skriver brittiska hovet.

”Efter medicinsk konsultation bestämdes det att drottningen skulle vila ett par dagar på sjukhus. Under onsdagseftermiddagen åkte hon in till sjukhus för läkarundersökning”, skriver brittiska hovet.

Alastair Grant

Enligt uppgifter till Reuters ska drottningen vara tillbaka på jobbet och vara på gott humör, efter natten på sjukhus.

”Hon återvände dagen efter sjukhusnatten till Windsor Castle vid lunchtid och var på gott humör”, skriver brittiska hovet enligt telegrambyrån.

LÄS OCKSÅ: Vad händer när drottning Elizabeth II dör? Så lyder den hemliga planen

LÄS OCKSÅ: Folkets oro efter nya beskedet om drottning Elizabeth

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN