Därför har talibanerna lyckats ta makten över Afghanistan

Kvinnor samlade för en protest mot talibanernas våld.

SAJJAD HUSSAIN/AFP
Talibanerna har tagit över makten i Afghanistan efter att USA dragit tillbaka sina styrkor.
Samtidigt flyr miljontals människor våldet i landet.
Vad beror oroligheterna på och vilka är talibanerna?

Afghanistan är ett av de mest konservativa muslimska länderna i världen. Sedan 70-talet har det varit oroligt i landet. 1979 invaderades landet av Sovjetunionen och fram till 1992 styrdes Afghanistan av en kommunistregering, men 1993 utbröt ett inbördeskrig. 1996 tog talibanerna över makten i landet.

Vilka är talibanerna?

Talibanerna är en konservativ islamistisk rörelse i Afghanistan. Ordet "taliban" betyder student på arabiska.

Organisationen har sin huvudsakliga förankring bland Pashtuner, Afghanistans största folkgrupp. Rörelsen följer en fundamentalistisk form av islam, Deobandism, och vill att människor ska leva efter pashtunernas traditionella livsstil.

Rörelsen har sina rötter i kriget mot Sovjetunionen under 1980-talet. Hösten 1994 valde olika lokala krigsherrar att gå samman med varandra i inbördeskriget. I september 1996 tog talibanerna makten i Afghanistans huvudstad Kabul.

TRAGIKEN Tvåbarnsmamman faller ner död mitt under videosamtalet

Talibanerna och al-Qaida

Terrornätveket al-Qaida är en islamistisk organisation bestående av flera militanta sunnitiska grupper. Dess mest kände ledare är Usama bin Ladin, som blev terrorgruppen ledare i Afghanistan och det var han som planerade attackerna mot World Trade Center i New York.

Talibanerna var inte inblandade, men de stöttade och skyddade al-Qaida. Efter attacken krävde USA att Afghanistan skulle utlämna Bin Ladin men talibanerna vägrade.

Al-Qaida följer den salafistiska wahabismens tolkning av Islam och målet är att den åskådningen ska råda i hela den islamiska världen. Talibanerna har en annan religiös inriktning och vill enbart styra över Afghanistan.

Usma Bin Ladin var al-Qaidas ledare.

Talibanerna vägrade lämna ut al-Qaidas ledare Usma Bin Ladin. Därför invaderade USA Afghanistan.

EPA

Varför har USA haft trupper i Afghanistan?

2001, efter terrorattacken mot Wold Trade Center, invaderade USA Afghanistan och störtade talibanregimen. Ledarna flydde till Pakistan och ut på den afghanska landsbygden.

2014 hölls val och Ashraf Ghani utsågs till president. Han och regeringen styr formellt Afghanistan, men ute i landet har ofta lokala krigsherrar fortfarande större inflytande.

Den afghanska regeringen, polisen och militären har inte fått kontroll över landet och haft stort stöd från USA och Nato. Även det svenska försvaret har haft styrkor på plats för att stötta och utbilda Afghanistans militär sedan 2002.

2014 fattade USA beslut om att dra sig ur landet. Men några trupper blev kvar för att fortsätta stötta den afghanska armén.

När USA i år meddelade att man drar sig ur Afghanistan före augusti 2021 började talibanerna ta över städer och regioner och kriga mot regeringsstyrkorna, skriver svenska Yle.

Talibaner håller vakt vid Hamid Karzai flygplatsen.

Talibaner håller vakt vid Hamid Karzai flygplatsen.

STRINGER

Hur lyckades talibanerna ta över?

En anledning är Afghanistans svaga militär, som trots att man är betydligt fler än talibanerna, inte lyckats organisera motståndet på ett effektivt sätt. När USA drog sig ur landet försvann flygunderstödet. Regeringssoldater har flytt när talibanerna närmat sig.

Dessutom är korruptionen utbredd i landet, något som drabbar försvaret.

Talibanerna har också släppt in fler folkgrupper i sin rörelse, vilket gjort att de fått starkare grepp om norra Afghanistan.

Samtidigt har milisgrupper som tidigare stred mot talibanerna blivit försvagade och splittrade.

I söndags tog talibanerna över huvudstaden Kabul och flera länder har valt att evakuera sin personal, däribland Sverige.

Talibanerna intar presidentpalatset i Kabul.

Talibanerna poserar i presidentpalatset i Kabul efter att president Ashraf Ghani flytt landet.

Zabi Karimi

Vilka stöttar talibanerna?

I slutet av juli meddelade Kina att landet ger sitt stöd till rörelsen, mot att talibanerna lovar att inte stötta uiguriska rebellgrupper i Kina, rapporterade Ekot.

Även Pakistan sägs stötta talibanerna, även om landet förnekar att anklagelserna från USA och den afghanska regeringen stämmer, skriver SVT.

Även Iran och Ryssland pekas ut som talibanernas allierade.

Människor försöker fly från Kabuls flygplats.

Tusentals desperata människor försöker fly landet via Kabuls flygplats.

WAKIL KOHSAR

Vad händer med civilbefolkningen och kvinnorna?

Många människor har dött och sjukhusen i landet är fyllda av skadade människor.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är 2,2 miljoner afghanska flyktingar utspridda över världen och tre miljoner människor är på flykt i landet. Samtidigt visar bilder från Kabuls flygplats massorna av människor som försöker fly landet.

Talibanerna är en mycket konservativ rörelse med strikta regler för kvinnor.

Flickors skolgång och kvinnors möjlighet att röra sig fritt och arbeta har redan begränsats kraftigt i områden som talibanerna tagit över. Det har kommit rapporter om att kvinnor dödats för att de brutit mot de hårda regelverket.

Kvinnor och barn samlade i en park i Kabul där de får vård.

Kvinnor och barn som flytt sina hem har samlats i en park i Kabul där de får vård.

Rahmat Gul

KÄLLOR: UNHCR, Migrationsverket, Statistiska centralbyrån, Regeringen, Utrikesdepartementet, National enyclopedin, Yle

LÄS OCKSÅ: Marijuana, sprit och miljoner – så lockas folk till att vaccineras

LÄS OCKSÅ: Ny våg av sexförbrytare under pandemin: ”Vill bara bura in monstren”

FOTO: SAJJAD HUSSAIN/AFP, Rahmat Gul/AP, Zabi Karimi/AP AFP, EPA, EPA/STRINGER, WAKIL KOHSAR

SENASTE NYTT!