Badare spetsades på järnrör – nu får ansvariga betala 700 000

Badare spetsades på järnrör

En man i 30-årsåldern tänkte ta ett svalkande dopp från bryggan – istället spetsades han på en järnpåle.
Nu, fem år senare, har Ystad Tingsrätt dömt Ystad Saltsjöbad AB som ansvariga för den otäcka olyckan och företaget ska betala 700 000 kronor.
– Varje olycka av det här slaget är ett misslyckande och ett resultat av olyckliga omständigheter, säger Thomas Andersson, dåvarande säkerhetschef för Ystad kommun, till Ystad allehanda.

Sommaren är äntligen här och de stigande temperaturerna gör att ett svalkande dopp lockar mer och mer. Men det kan vara läge att vara på sin vakt.

En aprildag 2016 skulle en man i 30-årsåldern och hans sambo ta ett svalkande dopp från en brygga som ligger precis utanför Ystad Saltsjöbad. Kvinnan valde att inte ta den tillfälliga stegen ner i vattnet utan en annan väg. Mannen, som tog stegen, tappade plötsligt balansen och när han föll i vattnet spetsades han av ett järnrör. Han kunde inte själv ta sig loss utan fick hjälp och han fick även allvarliga skador. Han tvingades opereras flera gånger och har men för livet efter olyckan.

MÄTT? Barn som äter vegansk blir kortare

– Han föll bakåt och sprättades upp på en rostig järnpåle och han satt fast. Pålen var trubbig så ingenting punkterades. Han blev snarare söndertrasad invärtes, har sambon berättat för Ystad allehanda.

”Lånade” bryggan

Själva järnröret som mannen spetsades av var egentligen en slags metallkonstruktion som är till för att bära upp stålstegarna nere i vattnet under sommaren. När badsäsongen sedan är slut tas vanligtvis hela konstruktionen upp och ersätts av tillfälliga repstegar som är till för att användas i nödsituation om någon måste ta sig upp från vattnet.

I vanliga fall så tar Ystads kommun, som äger bryggan, upp den när badsäsongen är slut. Men då Ystad Salsjöbad ville att bryggorna skulle ligga kvar så att badgäster skulle kunna använda bryggan andra delar av året skrevs ett avtal mellan kommunen och bolaget att de ”lånade” bryggan.

– Varje olycka av det här slaget är ett misslyckande och ett resultat av olyckliga omständigheter. Eftersom Ystad Saltsjöbad önskat att bryggan ska ligga ute året runt har vi på kommunen ett avtal med dem att det finns två tillfälliga repstegar för den som vill bada, säger Thomas Andersson, dåvarande säkerhetschef för Ystad kommun, till Ystad allehanda.

Tingsrättens dom: Så mycket ska bolaget betala

När olyckan hade inträffad menade Ystad Saltsjöbad att de inte hade något ansvar för olyckan då de inte äger själva bryggan. Men nu, fem år senare, har Ystad tingsrätts kommit fram till att det är Ystad Saltsjöbad som bär ansvaret för olyckan.

Till en början var åklagarens förslag att bolaget skulle betala en företagsbot på en miljon kronor. Men nu har tingsrätten beslutat att Ystad Saltsjöbad ska betala 700 000 kronor i böter och slår också fast att 30-åringens skador är ”synnerligen allvarliga”.

LÄS OCKSÅ: Här får du betala avgift om du tackar nej till vaccinet

LÄS OCKSÅ: Vanligaste olyckorna vid sex – sexologen Suzann Larsdotters varning

FOTO: HANSSON KRISTER/Aftonbladet/HENRIK ISAKSSON/TT

Senaste nytt