TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Åsa ”Kristi brud” Waldaus barn växte upp i Knutby – det gör de idag

25 nov, 2021 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Victor Jacobsson, Åsa Waldau och Emma Jacobsson

Victor Jacobsson och Emma Jacobsson är barn till Åsa ”Kristi brud” Waldau och Patrik Waldau.
De växte upp i knutbyförsamlingen – men lever i dag helt andra liv.
– Jag har skämts att säga var jag kommer ifrån, säger Victor.

Annons
Här försvarar sig mannen mot rånare med bensinBrand logo
Här försvarar sig mannen mot rånare med bensin

Knutbyförsamlingen fick allmänhetens fokus på sig efter mordet på pastorsfrun Alexandra 2004. Tidningsrubriker, dokumentärer och intervjuer med tidigare sektmedlemmar har under åren avlöst varandra.

Församlingen är i dag ett minne blott, men historien lever vidare. Den nya dramaserien ”Knutby” tar avstamp i händelserna inom församlingen. Även om namnen är utbytta så bygger personerna på kända namn som Åsa Waldau, ”Kristi brud”.

Åsa Waldau anklagades för att styra sekten med järnhand. Hon dömdes 2020 för åtta fall av misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar. I Uppdrags gransknings dokumentär Knutby framträdde sonen Victor Jacobsson, 23, för första gången och berättade om sin uppväxt.

Åsa Waldau
Åsa Waldau dömdes 2020 för åtta fall av misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

Victor Jacobsson om tiden i Knutby-sekten: ”Vi styrde och ställde”

Han växte själv upp i den innersta kretsen. När han var 16 år gammal fick han veta av sin äldre syster att många i församlingen såg hans mamma som ”Kristi Brud”.

Annons

– Då började jag gråta. Jag var inte direkt överlycklig över det. Jag började tänka ”Varför finns jag till för”? Vem är jag i så fall och vad är min uppgift? Är inte min mamma och pappa min riktiga mamma och pappa?” Det var så overkligt stort att tänka sig att mamma skulle gifta sig med Jesus. Jag kom ihåg att jag kände mig oönskad, onödig, säger Victor i dokumentären.

Som son till Åsa Waldau blev han automatiskt en ledare för de andra barnen i församlingen, något som han i dag är väldigt ångerfull för.

– Jag var för hård mot mina vänner, vi styrde och ställde med dem. Vi agerade utifrån vad våra föräldrar och vuxna sa. Jag tror det skadat dem också, att bli styrd och ställd av några i samma åldrar.

Knutby-Victor Jacobsson har tidigare skämts över sitt efternamn

I dokumentären säger Victor att han inte försvarar sin min mamma och att hon ska stå för vad hon har gjort.

– Men människor ska veta att hon inte är ett monster. Hon är en människa som fick för mycket uppmärksamhet, tog för mycket plats och gjorde fel, säger han.

Annons

I dag har Victor försökt gå vidare i livet, något som inte varit helt lätt.

– Jag har skämts att säga var jag kommer ifrån, skämts över mitt efternamn och skämts över vem min mamma är.

Victor Jacobsson
Victor Jacobsson har tidigare öppnat upp om tiden i knutbyförsamlingen i Uppdrags gransknings dokumentär Knutby.

Dottern Emma Jacobsson jobbar idag som undersköterska

Åsa Waldaus äldsta dotter, Emma Jacobsson, märkte också av fördelarna med att vara dotter till ”Kristi Brud”. I Sektpodden har hon tidigare berättat att sektmedlemmar brukade ge henne smycken och presenter.

– Man ville bli uppskattad av henne och det var därför man behandlade mig bra, säger Emma Jacobsson i podden, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

Redan innan församlingen upplöstes 2016 ville Emma Jacobsson lämna, men stannade kvar i rädsla att förlora sin familj. Hon berättade också att hon påverkades starkt av mordet på Alexandra 2004, då var hon själv åtta år gammal, och att hon och Victor skrek när de fick veta vad som hänt.

Annons

– Jag blev tillsagd att gå fram och krama Helge, för han var ju så ledsen. Och jag såg inte att han var ledsen, han grät inte, och jag tyckte bara det var konstigt.

När hon var 13 år gammal blev hon kär i en annan kille i församlingen. Hon hörde av sig till honom när sekten lösts upp och i dag har de en liten dotter tillsammans. Emma Jacobsson jobbar som undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

så ser åsa waldaus dotter Emma Jacobsson ut idag
Emma Jacobsson är i dag småbarnsförälder och jobbar som undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: SVEN LINDWALL / XP / TT, SVT, Facebook

Annons