Expert: Därför är män mer otrogna än kvinnor: ”Tar det till sin grav”

Är män eller kvinnor mer otrogna?

Foto: TT
Vem är mest otrogen, kvinnor eller män?
Svaret är inte självklart – men det finns ledtrådar att hålla utkik efter.
– Vad vi vet är att män är bättre att hålla isär relationer än kvinnor, säger psykiatrikern och författaren Tammy Nelson.

Vilket av könen är mest otrogen? En enkel fråga, men svaren är inte simpla. Forskare har ännu inte kartlagt vilket kön som blir mest påkommen. Men det finns data att hålla koll på för den nyfikne.

Enligt studier är män mer benägna att ha utomäktenskapliga förhållanden. Men det betyder inte att kvinnor är oskyldiga. Tvärtom. Det finns signaler som tyder på att antalet kvinnor håller på att krossa ännu bara är toppen av ett isberg. Anledningen är inte att män har bättrat sig – utan att kvinnor numera oftare vänsterprasslar än vad de historiskt någonsin har gjort, rapporterar Fatherly.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Tammy Nelson: Män till skillnad från kvinnor tar mer risker med sin otrohet

De flesta av studierna som gjorts i ämnet har dock ett problem. All data som forskare har samlat i frågan är självrapporterad från de två könen. Så statstiken kan svikta på flera punkter. Något psykiatrikern Tammy Nelson påpekar.

Tammy Nelson är psykiatriker som till vardags arbetar med parterapi. Hon är även författare till boken When You’re The One Who Cheats. Psykiatrikern ger däremot stöd till teorin att kvinnor i dag inte bara är mer otrogna. De kommer dessutom oftare undan med sitt beteende.

STANNA BILEN! Hon tvingas föda på motorvägen – makens larmsamtal

– Vi vet egentligen inte om det är män eller kvinnor som i genomsnitt begår flest äktenskapsbrott. Men känslan är att kvinnor är bättre på att dölja sitt vänsterprassel. Traditionellt har kvinnor straffats hårdare för äktenskapsbrott, säger Tammy Nelson och fortsätter förklara.

– Kvinnor riskerade att förlora sin ekonomiska säkerhet, sina barn och i vissa länder till och med sina liv om de blev påkomna, säger Tammy Nelson.

Män har lättare att hålla isär relationer, menar psykiatrikern Tammy Nelson.

Foto: Melker Dahlstrand

”De verkar vara mindre störda av att upprätthålla flera olika liv"

Psykiatrikern Tammy Nelson menar att män är bättre på att hålla isär sina relationer än kvinnor. Mäns förmåga att dela upp utomäktenskapliga relationer och sina primära relationer och dölja dessa för de olika parterna verkar vara större än kvinnors.

– De verkar vara mindre störda av att upprätthålla flera olika liv. Men hur länge män orkar ha olika liv är inte lika klar, menar Tammy Nelson.

Ungefär 20 procent av män i USA uppger att de någon gång har varit otrogna, medan endast 13 procent av kvinnor uppger samma sak. Undersökningen är gjord av U.S. General Social Survey.

Varför är män otrogna? Enligt Tammy Nelson som studerat ämnet, verkar mäns otrohet ha en karaktär av att vara mer tillfällig och opportunistisk. Mäns otrohet har tendenser av att vara mer riskfylld, till skillnad från kvinnor.

För det andra könet, kvinnors otrohet, verkar vara mer välplanerad än mäns. Vänsterprasslet innehåller ofta en del av en uttänkt plan, med mål av att vinna något. Om inte kvinnan får ut något av den tillfälliga relation kan risken vara för hög, menar studien. Det finns även en väldigt större risk för våld i hemmet som drabbar kvinnor, något som ofta triggas av otrohetsaffärer.

20 procent av män uppger att de varit otrogna, medan endast 13 procent av kvinnor säger desamma.

Robert Henriksson / SvD / TT

Sexteraputen Candice Cooper-Lovett håller med Tammy Nelson och studiens resultat.

– Många kvinnor som kommer in i min klinik berättar för mig om deras otrohet. Men de skulle aldrig kunna berätta det för sina partners. Den hemligheten tar de med till graven. Män klarar helt enkelt inte av att få reda på en otrohetsaffär, såsom kvinnor är förväntade att göra, berättar sexteraputen Candice Cooper-Lovett.

LÄS OCKSÅ: Vanligaste olyckorna vid sex – sexologen Suzann Larsdotters varning

LÄS OCKSÅ: Varningssignalerna – så vet du om din partner är otrogen

Foto: Patrik Lundin/SvD/TT, CECILIA MELLBERG

Senaste nytt