TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

An Gie Mcyen från Australien vaknade efter operation – pratade irländska

16 maj, 2021 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Vaknade upp – pratade plötsligt med irländsk brytning.
En australisk kvinna vaknade upp efter en allvarlig operation med en annan dialekt än den hon hade när hon sövdes ner.
Plötsligt pratade kvinnan som någon från Irland.
Men fenomenet är inte okänt, men otroligt ovanligt.
Annons
Kvinna från Mali födde nio barnBrand logo
Kvinna från Mali födde nio barn

När An Gie Mcyen vaknade upp i sitt hemland Australien var hennes operation av halsmandlarna lyckad. Men när hon skulle börja prata var det som att hon befann sig på en helt annan ö – långt bort i Europa.

För helt plötsligt pratade hon med irländsk brytning. Ett land hon aldrig varit i, eller har släkt från. Hon berättar själv om händelsen på TikTok. Där kan man följa hela hennes språkliga utveckling efter operationen.

Från An Gie Mcyens videodagbok på plattformen Tiktok.

Hon uppsökte då läkare som berättade för henne att hon är drabbad av Foreign Accent Syndrome. En väldigt sällsynt sjukdom.

Enbart ett sextiotal fall har uppmärksammats sedan 1941. Sjukdomen innebär att man vaknar upp en dag med ett annat uttal än sitt modersmål, utan någon speciell anledning. Forskning har pekat på ett samband mellan den sällsynta sjukdomen och en mindre stroke i den del av hjärnan som kontrollerar tal och språk. Men forskarna vet inte med säkerhet varför denna språkliga anomali sker.

Annons

Som tur för An Gie Mcyen börjar hennes tjocka brytning luckras upp. Dag nio från hennes videodagbok på TikTok kan man återigen höra vissa ord med australiensisk betoning. Något som inte alls fanns dagarna innan.

Hon har tur: Tjocka brytningen börjar luckras upp


Huruvida det är något positivt beror på hur man är lagd. Men An Gie Mcyen språkliga resa är en viral succé som många lär fortsätta följa.

– Min brytning är inte alls lika tjock som förra veckan. När det gäller hur jag klarar mig, så befinner jag mig i tredje steget i en sorgeprocess. Senaste två dagarna har inte varit speciellt vackra, säger An Gie Mcyen på dag nio i hennes TikTok-dagbok.

Foto: TIKTOK, JACK MIKRUT/TT och JANERIK HENRIKSSON/TT

Annons