Amelia väntade 1 år på att få träffa läkaren – veckor senare var hon död

Amelia Ellerby

Den 19-åriga Amelia Ellerby kände att något inte stod rätt till i kroppen.
I över ett år fick hon vänta på att bli undersökt av en läkare – men bara veckor efter den efterlängtade undersökningen dog den 19-åriga tonåringen tragiskt.
– Jag känner att läkarna svikit Amelia genom att inte ta detta på allvar, säger hennes moster till SWNS.
Hårresande ögonblick – attackeras av tigerhaj
0:45

Efter reklamen: Hårresande ögonblick – attackeras av tigerhaj

(0:45)

Slå på ljud

Den 19-åriga Amelia Ellerby från Storbritannien hade hela livet framför sig. Men när hon började träna i februari förra året så lade hon märket till en knöl i nedre delen av ryggen.

Amelia Ellerby blev orolig och tog kontakt med sin husläkare. Men det skulle visa sig vara lättare sagt en gjort. Det skulle nämligen ta över ett år innan 19-åringen skulle bli undersökt, enligt hennes familj.

Ringe till slut ambulans – iskalla svaret

När Amelia Ellerby till en början tog kontakt med läkare för att få knölen i ryggen undersökt fick hon höra att hon satts på väntelistan för en skanning.

– De ringde henne och frågade henne på telefonen vilken storlek knölen var. Då sa de till henne att hon skulle remitteras till en skanning, men det kunde ta upp till sex månader eftersom det är längre väntetid på grund av covid, säger hennes moster Claire Hanshaw och fortsätter:

– Efter det, ungefär sex veckor senare, kom hon i kontakt med dem igen, och de skrev bara ut lite antibiotika till henne, utan att ens träffa henne.

Enligt moster Claire Hanshaw, som tagit hand om Amelia Ellerby sedan hon var 15 år, så pågick försöken att få kontakt med vården i ett års tid.

– Till slut ringde hon faktiskt 112 och de skickade en ambulans till henne. Men till och med ambulanspersonalen sa till henne att om hon åkte till sjukhuset skulle hon slösa bort sin tid, och hon skulle skickas hem, så det slutade med att hon inte åkte in, säger moster Claire Hanshaw enligt SWNS.

5-åringen säger sitt första ord – mamman blir överlycklig

Se klippet här!

Läkarens hemska besked – efter efterlängtade undersökningen

Ett år senare, i mars i år, fick Amelia Ellerby äntligen tid hos sin husläkare. Under undersökningen så upptäckte läkaren en knöl i 19-åringen rygg som var 10 gånger 3 centimeter stor.

Bara ett veckor efter upptäckten blev knölen plötsligt väldigt stor och började sticka ut från ryggen.

– Smärtan blev värre, så vi var tvungna att gå till akuten för datortomografi och sedan blev hon remitterad till Leeds sjukhus, och det var där vi fick nyheten bekräftad, säger Claire Hanshaw.

Läkarna berättade då för Amelia Ellerby att hon hade cancer i stadium fyra som hade spridit sig till magslemhinnan, levern och lymfkörtlarna. Hon hade då bara ett par veckor kvar att leva.

Moster Claire förkrossad: ”Som att förlora ett barn”

Amelia Ellerby blev både upprörd och arg efter det tragiska beskedet. Hon hade förväntat sig att diagnosen skulle vara dålig, men inte så här dålig.

Den 12 juni i år somnade Amelia Ellerby in, bara veckor efter den hemska nyheten.

Mostrer Claire Hanshaw är förkrossad och känner att sjukvården har svikit hennes systerdotter.

– Jag känner att läkarna svikit Amelia genom att inte ta detta på allvar. Det är förkrossande, för även om hon var min systerdotter så var hon som en dotter när hon bodde hos mig. Vi var väldigt nära, säger hon och fortsätter:

– Det var som att förlora ett barn. Och det borde förmodligen inte ha hänt. Jag tror inte att de tog det på allvar alls. Jag tror att om det hade plockats upp tidigare hade det varit annorlunda.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN