Allvarliga teorin om Putins psykiska hälsa – kan vara dödligt sjuk

Vladimir Putin och Ljudmila Putina

Hur mår egentligen Vladimir Putin?
Efter invasionen av Ukraina befarar flera experter att han är allvarligt sjuk.
– Tydligt att Putin är oroad, säger en underrättelsekälla till The Guardian.
0:50

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S) om Ukrainakrisen

(0:50)

Många undrar vad som egentligen pågår i Vladimir Putins, 69, huvud. Efter invasionen av Ukraina har den ryska presidentens psykiska hälsa ifrågasatts på allvar och flera experter befarar att det rör sig om en mental kollaps.

Före detta statsministern Fredrik Reinfeldt, 56, har tidigare sagt att Putins öppenhet mot väst blivit allt sämre med åren, och han är inte förvånad över den ryska presidentens psykiska förändring.

– Han har varit vid makten i 22 år. Så lång maktutövning i ett land som saknar kritisk granskning, eller fungerade opposition, så fastnar man i paranoia och man blir en sämre ledare, sa Fredrik Reinfeldt i Efter Fem.

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt tror att Vladimir Putin blivit paranoid efter 22 år vid makten.

Josefine Stenersen/DN/TT

Förra statsministern: ”Fullständigt galen”

Anders Fogh Rasmussen, 69, före detta statsminister i Danmark, är inne på samma spår och tycker det är uppenbart att Vladimir Putin agerat allt annat än rationellt.

– Det finns ingen logik. Jag skulle inte utesluta möjligheten att Putin blivit fullständigt galen.

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen tycker inte det finns någon logik i Vladimir Putins beteende: ”Skulle inte utesluta möjligheten att Putin blivit fullständigt galen”, säger han.

Mads Claus Rasmussen

Svenske psykiatrikern: ”Aggressivt sätt”

Den svenske psykiatrikerna David Grönte, 39, har på Tiktok listat tre eventuella diagnoser som den krigsgalne presidenten lider av.

Enligt David Grönte är ”Narcissistisk personlighetssyndrom” den tydligaste, men det finns även tecken på ”psykopati” och ”depression”.

– När människor med narcissism får en depression har de även en tendens att agera ut den mot omvärlden på ett aggressivt sätt, säger han i ett Tiktok-klipp.

Teorin efter bisarra mötet: ”Uppenbart”

Västerländsk underrättelsetjänst tycker att Vladimir Putins personlighet förändrats avsevärt de senaste fem åren och tror att han är rädd för att bli sjuk.

Mötet med Frankrikes President Emmanuel Macron, där de satt flera meter ifrån varandra, är ett exempel på Vladimir Putins rädsla för att komma i kontakt med bakterier.

– Det är tydligt att Putin är oroad för sin hälsa och uppenbart orolig för att få coronaviruset, säger en underrättelsekälla till The Guardian.

Macron ska innan mötet ha vägrat att ta ett ryskt PCR-test.

– Vi visste mycket väl att detta betydde inga handslag och ett sådant långt bord. Men vi kunde inte acceptera att de skulle få tag på presidentens dna, sa en källa till Reuters.

Vladimir Putin och Emmanuel Macron

Vladimir Putin och Emmanuel Macron höll ett bisarrt långt avstånd under mötet i Moskva den 7 februari, 2022. Innan mötet hade Frankrikes president vägrat att ta ett ryskt PCR-test.

AFP or licensors

Rysslands svar: ”Nonsens”

Vad personlighetsförändringen och rädslan kan bero på är oklart. Det har tidigare spekulerats om cancer, Parkinsons sjukdom, begynnande demens eller steroidbehandling för ett medicinskt tillstånd.

Kremls talesperson Dmitry Peskov har kraftigt avfärdat ryktena om Vladimir Putins eventuella ohälsa.

– Det är nonsens. Presidenten mår bra, sa han till Reuters förra året.

Vladimir Putin

Vladimir Putins hälsa har varit på tapeten den senaste tiden. Flera experter tror att han lider av en allvarlig sjukdom.

Mikhael Klimentyev/Kremlin Pool

LÄS OCKSÅ: Allt om Putins exfru Luydmila – lyxlivet utomlands

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Putin har gömt sin familj i lyxbunker i Sibirien

Foto: AFP or licensors, Josefine Stenersen/DN/TT, Tiktok, Mads Claus Rasmussen, Mikhael Klimentyev/Kremlin Pool

SENASTE NYTT!